Wijnjewoude – Op 23 november ontmoetten de schakers van Bakkeveen het bekerviertal van Emanuel Lasker uit St. Annaparochie. Het was een ontmoeting voor de 2e ronde van de Friese Beker. Beide ploegen waren volledig aan elkaar gewaagd, zodat een heuse barrage nodig was. Omdat ook daar geen beslissing viel moesten de bekerreglementen van de Friese Schaakbond uitkomst bieden. Op grond daarvan ging het team van Emanuel Lasker verder omdat men meer punten scoorde dan de Feansters op de hoge borden.

Voor schaakclub Bakkeveen begon de wedstrijd niet goed. Aan bord 2 had Dirk Müller met zwart een paard-zet van zijn tegenstander Johnny Diekstra verkeerd ingeschat en daardoor al vroeg een toren tegen een paard verloren. Gelukkig hadden de andere Bakkeveen-spelers een beter begin. Op bord 1 speelde Robin Baines een spannende partij met wit tegen Thys Tuinstra. Hoewel Tuinstra met zware stukken aanviel op Robin’s koningsstelling leek daar niet veel aan de hand. Gerrit Meppelink was op bord 3 met wit tegen Mark Kolthof uitstekend uit de startblokken gekomen. Goed omgaan met zijn betere positie was de uitdaging. Op bord 4 was Ben de Vries op het laatste moment ingevallen voor Milan Heller. Met de zwarte stukken had Ben al snel tenminste gelijkwaardig spel gekregen tegen Jan Wijma.

Toen de avond vorderde werd duidelijk uit het verloop van de partijen dat het wel eens een ‘close finish’ zou kunnen worden. Op bord 1 was Robin in de tegenaanval gegaan in een lang niet veilige stelling, ging op bord 2 Dirk langzaam-maar-zeker met de nodige strijd ten onder, kon Gerrit op bord 3 de partij vermoedelijk binnen niet al te lange tijd afmaken, terwijl Ben op bord 4 tenminste een remise binnen handbereik had. Een prognose voor een 2-2 gelijkspel leek heel waarschijnlijk. Zo kwam het, met wat kleine mutaties, aan het einde van de avond dan ook: Verlies voor Bakkeveen op de borden 1 en 2, winst op de borden 3 en 4. Dit betekende een barrage, waarin dezelfde spelers met verwisselde kleuren en sterk verkorte bedenktijd nogmaals tegen elkaar aan moesten treden. Ook dat bracht diep in de avond echter niet de gehoopte beslissing. Ben de Vries (op 4) en Dirk Müller (op 2) wonnen hun barrage partijen terwijl die van Robin Baines (op 1) en Gerrit Meppelink (op 3) nipt verloren gingen. Na verlenging en meer dan 4 ½ uur schaken bleef daarmee de stand tussen Bakkeveen en Emanuel Lasker op 4-4 steken. Aangezien de club uit St.Anna in de reguliere speeltijd op de borden 1 en 2 had gewonnen en Bakkeveen op de borden 3 en 4 werd het recht om naar de volgende ronde te gaan reglementair toegekend aan de bezoekers. De behaalde punten op de hoge borden zijn dan beslissend.

Dit was bitter voor de schakers uit Bakkeveen: Meer dan goed partij gegeven, niet verloren, maar toch niet verder. Zo eindigde het bekeravontuur voor SC Bakkeveen dit jaar in de 2e ronde en kon het team van Emanuel Lasker door naar de kwartfinale.

Door: Dirk Müller