Bolsward, 13-12-2016 – Op een mistige decemberavond trok het eerste team van Schaakclub Bakkeveen naar Bolsward voor de wedstrijd tegen Westergo-2. Op de wedstrijd drukte al snel het stempel van een ‘degradatie duel’ omdat beide teams dit seizoen nog zonder punten waren. Na een uurtje of twee spelen stond het 1 ½ – 1 ½ en leek de ontmoeting eerder richting een 4-4 gelijkspel te gaan dan wat anders. Het slot was echter voor de schakers van Bakkeveen, die uiteindelijk met 6-2 duidelijk aan het langste einde trokken.
Kort na het begin van de wedstrijden kondigde zich een eerste beslissing al aan. Aan bord 1 had Dirk Müller met wit zijn loperpaar zó sterk gepositioneerd dat zijn tegenstander Taeke Bergsma al snel geen kant meer op kon. De toren kwam op de 7e rij, pionnen sneuvelden, er waren constante matdreigingen en de eerste winst was binnen; 0-1. Jack Zeilstra was ingevallen voor Bauke Hoogstra op bord 8. Daar speelde hij met zwart tegen de op papier sterkere Garmen Hageman. Het werd een prima remise voor Jack; ½ – 1 ½ . Op bord 2 koos Gerrit Meppelink met zwart in de late-opening een minder gelukkige afruilvariant. Keuze was 1 pion minder zónder aanvalskansen of 2 pionnen minder mét. Gerrit koos voor het laatste en kwam hierdoor diverse keren nog terug in de wedstrijd. Steeds nam zijn tegenstander Hessel van der Pal echter de aanval weer over en kon uiteindelijk door torenwinst een overwinning voor Westergo bijschrijven; 1 ½ – 1 ½ .
Tot het finale uur van de wedstrijd bleven nu de kansen ogenschijnlijk in evenwicht. Toen daar beweging in kwam was dat in het voordeel van Bakkeveen. Op de borden 3 en 4 speelden Anne van Streun (met wit) en Ben de Vries (met zwart) tegen, respectievelijk, Gerrit Stornebrink en Rintje Attena, vergelijkbare partijen. Complexe stellingen met veel dreiging aan beide kanten. Anne wist zijn partij te winnen door druk op de verspreide pionnen en de zwarte diagonaal van zijn tegenstander, terwijl Ben uiteindelijk via de damevleugel met zijn toren een pion kon winnen met uitzicht op meer, zodat de verdediging van zijn tegenstander in elkaar stortte. Ook hij won; 1 ½ – 3 ½ . De wedstrijdwinst werd binnengehaald door Jaap Weidema op bord 7. En dat niet voor de eerste keer. Hij had tegen Piet Sikma met wit de betere stelling opgebouwd. Om zich te bevrijden nam Sikma veel-te-veel risico, verloor handenvol materiaal en gaf uiteindelijk aan de late kant op; 1 ½ – 4 ½ . Hiermee waren de Bakkefeansters in dit duel niet meer in te halen.
Aan het einde van de avond haalde Menno-Peter van der Meer op het 6e bord met zwart eveneens nog de volle winst binnen. Door goed positiespel tegen August Niemark was hij eerst een pion en toen een stuk voorgekomen. Niemark had met dame en torens nog wel gevaarlijk ogende tegenkansen. Dat eindigde toen Menno-Peter de torens kon pennen en zo de partij kon beslissen; 1 ½ – 5 ½ . De laatste partij van de avond werd gespeeld door Robin Baines op bord 5 met wit. Robin had tegen Eeltsje Boomsma vroeg een kwaliteit in moeten leveren en daar kwamen ook nog eens twee pionnen bij. Wat een zekere nederlaag leek kon Robin met veel doorzettingsvermogen én het nodige fortuin dankzij een diagonale dreiging met zijn dame en loper nog ombuigen in een remise. En dat was keurig gedaan; 2-6.
Door deze overwinning zetten de schakers van Bakkeveen de eerste stappen op weg naar –weer- behoud van de 1e klasse FSB. Gezien het feit dat bijna alle ploegen in deze klasse regelmatig punten pakken, zullen er nog zeker meer wedstrijden gewonnen moeten worden. De eerste gelegenheid daarvoor is op 15 februari 2017, als SC Bakkeveen-1 thuis aantreedt tegen Mid-Fryslan-2 uit Akkrum.
Verslag: Dirk Müller

One Response to Schakers Bakkeveen in de slotfase ruim langs Westergo!