Wijnjewoude – 21 maart 2108. Met een overwinning op Bakkeveen hadden de schakers van Schaakwoude-2 uit Damwoude voortijdig kampioen kunnen worden in de 1e klasse B van de Friese Schaakbond. Dat kwam er (nog) niet van: Schaakclub Bakkeveen hield de Noord-Friezen op een alleszins knappe 4-4. Daarmee handhaafden de schakers uit Opsterland zich op de 5e plaats.

Het openingspunt was voor de bezoekers. Op bord 1 speelde Bauke Hoogstra met zwart tegen Schaakwoude’s sterkste, Gerke Ros. Ros won door een paard-combinatie in de tot dan toe rustige partij een pion en een speler van deze sterkte laat de winst dan niet meer glippen. Hoewel Bauke zich fel bleef verzetten wikkelde Ros af naar een gewonnen eindspel van 4 tegen 3 pionnen; 0-1. Op bord 2 bracht Milan Heller met de witte stukken Bakkeveen snel langszij. Zijn tegenstander Mathijs Visser, kwam in de opening in grote problemen wat hem zijn rokade en 3 pionnen kostte. Ofschoon Visser nog een tijdje doorspeelde, was er voor hem in deze partij geen eer meer te behalen; 1-1. Aan bord 3 speelden Dirk Müller en Wobke Brandsma een partij die al snel uit de openingstheorie liep. Vooral de Damwoudster deed een aantal onconventionele zetten wat hem weliswaar de heerschappij over het centrum opleverde maar zijn koning veel te dicht bij de gevechtshaarden bracht. Dirk profiteerde met zijn paarden van een aantal gevaarlijke penningen, won een pion, nóg een en de partij; 2-1.

Robin Baines speelde een zeer open partij met zwart op bord 5 tegen Bauke Vroom. Vroom, die tot nu toe in elke competitieronde de volle winst had behaald, liet zich in het late middenspel echter in op een hachelijke aanval met zijn dame die door Robin met een dame-toren penning kundig werd afgestraft. De speler van Schaakwoude verloor hierdoor zóveel materiaal dat verder spelen niet zinvol was. Een knappe overwinning; 3-1. Toen Jaap Weidema, aan bord 4 met wit tegen Evert Drijver, in een toren-tegen-toren en vier-pionnen-tegen-vier-pionnen eindspel terecht kwam, puntte SC Bakkeveen opnieuw. Ondanks het feit dat Drijver eerder in de partij met een vrij-pion wat meer initiatief had gehad, was een remise hier niet meer te vermijden; 3 ½ – 1 ½ . Met nog drie wedstrijden bezig, mocht de koploper uit Damwoude met recht vrezen voor puntverlies. Of dit er één of twee zouden worden, hing nu af van de nog lopende partijen.

Op bord 7 had de tegenspeelster van Anne van Streun, Nathalie Steringa, paard en loper geruild tegen toren en pion van de Bakkefeanster. Dat staat bij schaken niet persé als voordeel te boek en Anne kreeg met twee lichte officieren tegen een toren dan ook het beste van het spel. Toen hij echter zijn lopers door de toren liet ‘vorken’, wisselden de kansen. Steringa overleefde een flinke tijdnood en wist het resulterende eindspel toch nog te winnen; 3 ½ – 2 ½ . Op bord 6 had Ben de Vries met de witte stukken tegen Folmer Heikamp lang het beste van het spel. Toen Heikamp een pion won, koos Ben de aanval maar zijn tegenstander wist alle dreigingen te pareren, en via verdere pionwinst en dameruil een gewonnen eindspel te krijgen; 3 ½ – 3 ½ . SC Bakkeveen had Schaakwoude laten ontsnappen en moest nu op het laatste overgebleven (8e) bord nog knokken voor een remise. Dat deed Gerrit Meppelink met wit tegen Henk van der Heide, ondanks de achterstand van één pion, echter kundig, zodat een gelijkspel van 4-4 op de borden kwam.

Schaakwoude-2 houdt hierdoor nog uitstekende kansen op het kampioenschap. De schakers van Bakkeveen waren ook niet ontevreden, want ze blijven immersr, met nu 7 punten uit 6 partijen, volop in de race voor één van de eerste vier plekken in de klasse. Deze plaatsen geven recht om volgende seizoen, als de Friese Schaakbond overstapt van een competitie van achttallen op een competitie voor viertallen, een viertal in de nieuwe 1e klasse in te schrijven. Daarvoor zal in de volgende wedstrijd op 14 april 2018, in Leeuwarden tegen Emanuel Lasker uit St.Annaparochie, in ieder geval niet verloren mogen worden.

Verslag: Dirk Müller