Leeuwarden – 14-04-2018. In de gezamenlijke slotronde van de hoogste klassen van de Friese Schaakbond won Schaakclub Bakkeveen met 4 ½ – 3 ½ van de schakers van Emanuel Lasker-2 uit Het Bildt. Dat was wel een tikje verrassend omdat de Bildtse schakers het tot nu toe in de competitie beter hadden gedaan dan de Opsterlanders. Door dit resultaat beëindigde Bakkeveen de competitie met een fraaie 3e plaats en evenaarde hiermee de prestatie van vorig seizoen waarin het ook 3e werd. Verdiend kampioen werd Schaakwoude-2, terwijl De Twee Kastelen-1 en Emanuel Lasker-2, respectievelijk, 2e en 4e werden.

Bakkeveen, dat Milan Heller op de hoge borden miste, moest het eerste punt aan Lasker laten. Op bord 5 was Jaap Weidema met wit tegen Jacob Strikwerda goed uit de startblokken gekomen. Een vroege slordigheid kostte Jaap een stuk en niet lang daarna de partij. Het was de eerste nederlaag voor de Bakkefeanster in de externe competitie dit seizoen; 0-1. De score voor SC Bakkeveen werd op het 3e bord geopend, toen Anne van Streun, met wit tegen Johnny Diekstra, in het pionneneindspel nét niet langs de Bildster kon komen; ½ -1 ½. Gelijk gemaakt werd door Dirk Müller. De topscorer van de Opsterlanders versloeg met wit op bord 1 Willem Postma. Dirk was in het middenspel een pion voor gekomen maar moest die later weer afstaan. Hij kreeg daardoor wel een verbonden vrijpion die uiteindelijk de doorslag gaf; 1 ½ – 1 ½. Dirk wist zo, doordat zijn concurrenten in deze ronde niet wisten te winnen, ook nog de 1e plaats in de individuele stand binnen te halen.

Bakkeveen nam de leiding door een overwinning van Ben de Vries op bord 8 met zwart tegen Jan Wijma. Ben had al snel de betere stelling en wist die zonder grote problemen in winst om te zetten;
2 ½ – 1 ½. Op bord 7 bouwde Gerrit Meppelink, met wit tegen Ruurd Stellingwerf, de voorsprong nog verder uit. Gerrit had een vrijpion op de h-lijn weten te creëren en toen Stellingwerf het centrum opende, schoot iedere verdediging tekort: 3 ½ – 1 ½ . Met een remise van Robin Baines met zwart op bord 6 tegen Mark Kolthof werd het 4-2 voor Bakkeveen. Robin had een stelling gekregen met 3 tegen 3 pionnen en een loper tegen een paard. Voor een winst van één van beide spelers waren er al snel te weinig pionnen op het bord over, zodat deze partij geen winnaar kende. Op bord 2 speelde Menno-Peter vaan der Meer met zwart tegen Laskers sterkste, Hans Kempenaar. Menno-Peter, als invaller in het team gekomen, speelde één van zijn beste wedstrijden dit seizoen. Vooral mooi was hoe hij loper- en dameruil wist af te dwingen om zo een gelijkwaardige stelling te krijgen. Op het einde van de partij kwam hij door een foutje toch nog een kleine kwaliteit achter, kon torenruil niet meer voorkomen en moest, na lange strijd, het punt uiteindelijk aan de speler van Lasker laten; 4 – 3.

De enigen die nu nog speelden waren Bauke Hoogstra en zijn tegenstander Thys Tuinstra. Bauke was op bord 4 met zwart goed begonnen maar had het in het middenspel niet helemaal kunnen bolwerken. Er gingen een aantal pionnen van de Bakkefeanster verloren en Tuinstra leek op weg naar de overwinning. Toen de Bildster echter de torens ruilde in de hoop zo sneller naar winst te kunnen afwikkelen, rook Bauke, die altijd in een goed resultaat was blijven geloven, zijn kans en wist met 2 tegen 4 pionnen en lopers van ongelijke kleur een theoretische remisestelling te bereiken. Die kon Tuinstra, ondanks verwoede pogingen, niet meer omzeilen zodat de partij remise bleef.

Hierdoor won Schaakclub Bakkeveen deze wedstrijd met 4 ½ – 3 ½ en werd de 3e plaats, en daarmee tevens een verder verblijf in de prestigieuze 1e klasse FSB, zeker gesteld. Het schaakseizoen sluit de club op 25 april a.s. af met het traditionele Snelschaakkampioenschap van Bakkeveen.

Verslag: Dirk Müller