Wijnjewoude – Op 7 november 2018 speelde Bakkeveen-1 gelijk tegen DSC-1 uit Drachten. Na een 0-2 achterstand konden de Feansters in de slotfase nog door twee overwinningen langszij komen: 2-2. Daarmee eindigde deze ‘streekderby’ onbeslist wat voor m.n. de schakers uit Bakkeveen toch wel een teleurstelling was.

DSC startte voortvarend. Op bord 1 gaf invaller Jasper Zijlstra zijn sterke Drachtster opponent Roelof Hazenberg met zwart aanvankelijk nog wel aardig tegenspel, maar moest na een foutje in het middenspel de vlag al strijken; 0-1. Op bord 3 moest Ben de Vries, eveneens met de zwarte stukken, een vijandelijke pion diep in zijn stelling toelaten. Waar leek alsof die wel zou sneuvelen, bleek niets minder waar. Zijn tegenstander Alle van der Veen kon Ben mede door die pion flink in de verdrukking brengen en ging er uiteindelijk met de volle winst vandoor; 0-2.

Eens te meer bleek dat een viertal-wedstrijd erg snel beslist kan zijn en Bakkeveen stond door twee mindere partijen direct aan de rand van de afgrond. Daar bracht Dirk Müller de club weer een beetje vandaan. Op bord 2 had hij met wit zijn tegenstander Henk Mylanus vanaf het begin op diens eigen helft vastgezet, creëerde bij deze een losse pion en een zwervend paard en wist door deze voordelen af te wikkelen naar een gewonnen eindspel; 1-2. Aan bord 4 had Gerrit Meppelink, eveneens met wit, zijn tegenstander Jan Aartsma een loper ontfutseld. Dit was voor Aartsma blijkbaar nog geen reden om op te geven. Toen Gerrit een vrijpion doorzette en diverse matdreigingen had, speelde de Drachtster zelfs door tot hij mat gezet werd. Op dit niveau eigenlijk eerder een unicum; 2-2.

Zo liep Bakkeveen de vroeg opgelopen achterstand nog op het nippertje in en gaat nu vooreerst aan de leiding in de FSB 1e klasse B. Die positie zal van korte duur zijn: In de loop van deze week spelen de andere drie koplopers hun wedstrijden en daar zal met grote waarschijnlijkheid de een of andere winst bij zitten. Op vrijdag 30 november komt Bakkeveen-1 weer in actie in een uitwedstrijd tegen WES-1 uit Wolvega.

Verslag: Dirk Müller