Bakkeveen, 14-11-2018. Woensdagavond 14 november speelde het tweede team van Bakkeveen tegen het tweede van De Twee Kastelen uit Buitenpost. De opstelling voor deze wedstrijd was niet gewijzigd door onze teamleider en dus speelden Anne, Robin, Jasper en Jaap in dezelfde bordvolgorde als in de eerste ronde tegen Heerenveen. Met uitzondering van bord 1 hadden onze DTK tegenstanders gelijkwaardige ratings dus het beloofde een spannende avond te worden. En dat werd het ook!
Anne van Streun kreeg aan het eerste bord te maken met Leffert Nicolai die zo’n 250 ELO punten hoger scoort. Nou zegt dat niet alles en natuurlijk is Anne een ervaren rot in het schaakvak maar deze avond ging het behoorlijk mis. Anne kwam met zwart al snel na de eerste opening zetten in een lastige stelling terecht met twee zwakke geïsoleerde pionnen in het centrum. In een poging om een van die twee pionnen te dekken zette Anne zijn dame op een gevaarlijke positie op de rand van het veld waar ze gelijk een doelwit werd voor de witte stukken. En niet veel later zat ze inderdaad gevangen in het witte web… ontsnapping was niet meer mogelijk en na 15 zeten moest Anne al opgeven. Het ontlokte hem wel de bewondering over hoe mooi het schaakspel kan zijn!
Jasper speelde met zwart tegen Jan van Paassen een degelijke partij. Na de afruilvariant van het Frans kwam wit al snel met ontwikkelingsproblemen te zitten en in een poging om een aanval op te zetten met g4 verzwakte de witte stelling nog meer en was het tij niet meer te keren. Op een gegeven moment zat wit in het middenspel al in een soort zetdwang en was er geen zicht op redding.
Inmiddels stond Robin Baines ook veel actiever dan zijn tegenstander Bartele Bosma die met een Hollandse opening de partij was begonnen. En zo als zo vaak in het Hollands bleef ook in deze partij de wit-veldige loper van zwart een zorgenkind, en daarmee ook meteen de toren op a8 blokkerend. Robin speelde dit voordeel bekwaam uit en nadat de pion op g7 was gevallen moest de zwarte koning vluchten … recht in de armen van de witte stukken. Uiteindelijk wist zwart te ontsnappen aan een mat maar moest wel toestaan dat een witte pion de overkant bereikte …
2-1 voor Bakkeveen dus, en een remise van Jaap aan bord 4 zou genoeg zijn voor de winst. Jaap was driest aan de partij begonnen met oprukkende pionnen op de damevleugel… b4, b5, a4, en c4 als opening! Zijn tegenstander Melle Bosma bleef echter kalm en wist te voorkomen dat wit groot voordeel zou krijgen uit deze verrassingsaanval. Toch hield zwart twee geïsoleerde pionnen op de damevleugel over toen de meeste rook was opgetrokken. Jaap probeerde in deze fase van de strijd van alles maar wist toch geen voordeel uit de stelling te halen. Op zet 31 bood zijn tegenstander remise aan maar Jaap besloot in het teambelang om nog even door te spelen. En daar begint het echte verhaal…. Hoe verder de avond vorderde en de uren verstreken hoe minder florisant de witte stelling leek te zijn. Inmiddels stond Bakkeveen dus voor en was remise genoeg maar nu wilde de DTK man doorspelen! Een gevaarlijk eindspel met elk 5 pionnen en een paard was ontstaan waarbij zwart een gevaarlijke vrijpion had op de damevleugel. Jaap wist echter stand te houden en hield het hoofd koel in oplopende tijdsdruk.
De zwarte pion op b2 viel uiteindelijk maar in ruil daarvoor kreeg zwart met het paard twee pionnen terug waarvan een op h3. Dat paard bleek ook meteen vast te zitten en waarschijnlijk had wit op de 52-ste zet met Kg3 alsnog de winst kunnen pakken! Daarna op de57ste zet miste Jaap in tijdnood nog een opgelegde kans op een geforceerde remise door zijn paard te offeren in ruil voor de laatste drie zwarte pionnen. Maar ook bij zwart speelde de tijd een rol en gaf hij zijn voordeel plotseling weer weg. Totdat zich het grote drama zich voltrok en Jaap pardoes zijn paard weggaf in een remise stelling . Quote van Jaap:
“Na deze partij van vier uur heb ik mij naar huis gespoed, gebroken en vol zelfhaat. Thuis heb ik een klein halfuur in een heet bad gelegen, in de hoop dat Klaas Vaak mij niet zou vergeten. Maar hij deed dat wel zodat ik na een onrustige nacht moe uit bed stapte.
Ja, je moet wat voor je club over hebben”.
Dus werd de uitslag 2-2 en staan we nog steeds in de top van klasse 2c. Volgende wedstrijd is voor de beker tegen BOB uit Oenkerk, en daarna op 4 december tegen SC Leeuwarden 3.
Jasper Zijlstra