Rijs , 12-12-2014

Op 12 december trok Schaakclub Bakkeveen naar Rijs voor de wedstrijd in de 1e klasse B van de Friese Schaakbond tegen de lokale schaakvereniging. Hoewel beide teams ieder drie belangrijke spelers op deze avond misten, werd het een aardige wedstrijd die door de Bakkefeansters met 6-2 werd gewonnen.

In de gezellige speellocatie van de Rijsters begon teamcaptain Dirk Müller met wit aan bord 1 opgewekt aan zijn partij. Die verliep dan ook zeer vlot. Hij had al snel wat dreigingen langs de flanken maar zijn tegenstander, Wim de Groot, weerlegde alles kundig en al snel liep de partij tussen deze twee sterke spelers remise; ½ – ½ . Op bord 5 bracht de met wit spelende Robin Baines Bakkeveen op voorsprong. Tegen Cornelis Jellesma was hij een stuk voorgekomen en dat speelde hij op de dame flank snel en zelfverzekerd uit: 1 ½  – ½ . Op bord 7 viel Sieb Hazenberg in voor Jorn Brouwer. Sieb verkreeg met wit enig voordeel tegen de sterke Douwe Tjerkstra maar het eindspel van loper tegen paard met nog veel pionnen op het bord was remise: 2-1. Jaap Weidema had op bord 4 met zwart weinig moeite met zijn tegenstander Henk Breimer. Jaap kwam snel een kwaliteit voor, dreigde van alles met een dubbele toren en had een veel betere pionnenstand. Breimer streek korte tijd later terecht de vlag; 3-1 Op bord 6 maakt Hos van der Mark indruk door van een stand met één pion voor en alle zware stukken nog op het bord een gewonnen eindspel te maken. Hos, die inviel voor Milan Heller, haalde zo met de zwarte stukken de overwinning tegen Hans Kloots binnen; 4-1.

Het laatste deel van de avond begon met een goede overwinning van Ben de Vries aan bord 3 tegen de hoog ingeschatte Chris Draijer. Ben had met wit in een goede partij twee pionnen gewonnen. Dat had zijn hele stelling echter onder zware druk gezet en het Draijer mogelijk gemaakt de jacht op Ben’s stukken te openen. De Bakkefeanster kwam daar goed uit en de man uit Rijs gaf uiteindelijk door middel van een onregelmentaire pion-zet op ludieke wijze op; 5-1. Op bord 2 had Gerrit Meppelink met de van hem bekende degelijke opbouw een uitstekende stelling met zwart verkregen tegen de sterke Herman Beks. Gerrit won een stuk ten koste van een pion, maar door de ver opgerukte pionnen van de Rijster, die niet aflatend bleef vechten voor zijn kansen, liep de partij voor Gerrit niet eenvoudig naar winst. Er werd tot remise besloten; 5 ½ – 1 ½ . Op bord 8 viel Menno-Peter van der Meer in voor Bauke Hoogstra. Menno-Peter kwam met de zwarte stukken tegen Tjeerd de Vries in een complex middenspel beter te staan. Toen de andere Bakkefeansters de lange thuisreis al wilden aantreden streed hij nog vol voor de winst. Een remise, de vierde van de avond, was hier toch de meest politiek-correcte oplossing; 6-2 voor Schaakclub Bakkeveen.

Met twee punten uit evenzovele matches staat de club nu in de middenmoot. Op 7 januari 2015 gaat de competitie verder voor de club met een uitwedstrijd in Akkrum tegen het nog puntloze Mid Fryslan.

Dirk Müller.