Schaakclub Bakkeveen laat Mid-Fryslan ontsnappen

Wijnjewoude – Op 7 januari jl. ontving Schaakclub Bakkeveen de Schaakverening Mid-Fryslan. De Akkrummers waren nog puntloos. Dat zou niet zo blijven. Na een wedstrijd met een bizar scoreverloop trokken de gasten nipt met 3 ½ – 4 ½ aan het langste eind en ‘ontsnapten’ zo aan een reeds bijna zeker lijkende nederlaag.
De avond begon met een winst voor de thuisclub. Robin Baines versloeg met zwart op bord 7 Johnny Visser; 1-0. Op bord 4 hadden Jaap Weidema (met wit) en zijn tegenstander Jeroen Sparenberg elkaar aardig in de greep. Hoewel de partij op momenten nog alle kanten op had gekund was een remise wel een rechtvaardige oplossing; 1 ½ – ½ . Op bord 2 had Gerrit Meppelink met zwart een erg complexe stelling tegen Jan Schadd gekregen. Jan won wat materiaal maar had niet het betere van het spel vanwege een afzijdig geposteerde dame. Toen de Akkrummer daar wat aan wilde doen ging het mis. Gerrit won met een mooie combinatie materiaal terug en haalde ook nog de dame binnen;     2 ½ – ½ . Op bord 5 leek Ben de Vries  met zwart zomaar de volle winst binnen te halen tegen Peter de Jong. Ben had een pion gewonnen en de stand zag er niet slecht uit. Een foute afwikkeling van Ben bracht de Jong echter weer volop in het spel. Uiteindelijk ging de partij verloren voor Bakkeveen; 2 ½ – 1 ½ . Milan Heller speelde op bord 1 met de zwarte stukken een gedegen partij tegen Rinze Douma. Milan won snel een pionnetje en had toen eigenlijk alleen maar tijd nodig om de winst binnen te halen; 3 ½ – 1 ½
Met nog 3 partijen te gaan hadden de Bakkefeansters nog maar een half puntje nodig voor een gelijkspel. Op de borden stond het wisselend. Jorn Brouwer had op bord 8 met zwart een gelijk opgaande strijd waarin hij bij vlagen het initiatief had tegen Geart-Jacob de Jong. Op bord 6 had Bauke Hoogstra tegen Ymco Leyenaar de mindere stand, maar kansloos was Bauke nog niet. Dirk Müller had op bord 3 met een bekende opponent te maken. Peter Koning en Dirk hadden al talloze malen in competitie- en toernooi verband de degens gekruist. Dirk kwam wat beter uit de opening en leek op minstens remise af te stevenen.
Zelfs een hele punt, die Bakkeveen de overwinning zou hebben bezorgd, leek nu nog mogelijk. Het liep echter anders: Dirk liet zich ongeconcentreerd in op een verkeerde pionnenruil waardoor een zeer lastig eindspel ontstond. Koning speelde daarin al zijn kaarten uit en creëerde een vrij-pion. Ondanks Dirk’s pogingen om door stukoffers nog een remise-eindspel af te dwingen en de tijdnood van zijn tegenstander wist deze de winst met knap spel binnen te halen; 3 ½ – 2 ½ . Jorn verloor kort daarna een aantal tempo’s in gelijke stand en daarmee de partij; 3 ½  – 3 ½. Tenslotte kon ook Bauke, die van de 3 overgebleven spelers nog wel het minst goed stond, niet meer scoren, zodat de winst met    3 ½ – 4 ½ naar Mid-Fryslan ging.
Met twee punten uit 3 matches staat de club nu in de lage middenmoot. Op 3 maart a.s. gaat de competitie verder voor de club met een uitwedstrijd in Sneek tegen Sneek-3, één van de koplopers uit de 1e Klasse B.
Verslag van Dirk Müller.

One Response to Bakkeveen- Mid Fryslân 3 1/2 – 4 1/2

• mooi verslag Dirk, maar Milan was eerder klaar met Rinze dan Ben en ik. Bakkeveen stond 3,5-0,5 voor. verder heb je er meer van opgepikt dan ik in mijn verslag van dezelfde match op onze website