Geen categorie

Donderdag 9 september 2021 kregen we als schaakclub het trieste bericht dat onze schaakvriend Berend Joustra was overleden.

De laatste 5 jaren van zijn leven heeft Berend gestreden tegen de kanker wat gepaard ging met zowel ups als downs. Helaas heeft hij deze ziekte niet kunnen overwinnen.

Berend is 17 jaar lid geweest en heeft in al die jaren naast veel jeugd en ook ouderen schaakles gegeven.  Hij was een echte schaakliefhebber.

Als club zullen we Berend met zijn markante uitspraken missen.

 In verband met de aanhoudende maatregelen inzake de beteugeling van de Corona hebben we besloten om de ALV die gepland was op 4 novemberuit te stellen naar een nader te bepalen datum. Ook het voortzetten van de interne competitie wordt verder uitgesteld.

Maar… we zitten er als bestuur boven op en zodra het kan gaan we weer los!

In de tussentijd nodig ik alle leden nogmaals uit op om zich in te schrijven voor de on-line wedstrijden op de woensdagavond.  Het is goed om zo een beetje routine te houden en het is vaak super spannend.  We hebben al 14 “on-line” leden voor sc Bakkeveen op Chess.com. Helaas doet nog niet iedereen elke woensdag mee.  Zie e-mails van Robin.

En nog een tip voor de lange donkere Corona avonden…  voor wie NETFLIX heeft daar is nu  “Queen’s Gambit” te zien, een korte serie over het leven van een wonder-weesmeisje die een talent voor schaken blijkt te hebben.

Wens jullie allen goede tijden en goede gezondheid.

Jasper, 
namens het bestuur SC Bakkeveen


Gisteravond is na een lange droge schaaktijd weer eens echt een partij gespeeld. En zo te zien en te horen aan alle reacties was iedereen blij “dat het weer kon”.

De speellocatie in de Driehoek werd door iedereen geschikt bevonden, de tafels kunnen op gepaste afstand van elkaar staan, de ruimte is hoog en wordt geventileerd door de openstaande ramen.  Als we indien nodig ook nog het podium erbij kunnen betrekken hebben we genoeg speelruimte voor de 26 actieve leden die we nu hebben.  Daarnaast kunnen we ook nog uitwijken naar het zaaltje van Jasper in Appelscha  (bv als er een extern team uit de FSB competitie op bezoek komt.

Voor aanvang van de wedstrijden heette Jelle iedereen welkom en stipte een aantal belangrijke punten aan:

1. Jan Mantel en Peter de Haan hebben helaas hun lidmaatschap opgezegd, maar Fons Joormann en Harm Blumers zijn weer terug op het vertrouwde stek! Daarnaast kunnen we drie nieuwe leden verwelkomen: Tim Blankers, Rienk van Dijk en Frederik Vogelzang.

2. Robin Baines is de nieuwe competitieleider, en Jasper Zijlstra de toekomstige nieuwe secretaris.

3. Omdat we niet meer in de Stripe terecht kunnen dit jaar zijn we uitgeweken naar de Driehoek.

4. De Algemene Ledenvergadering is in de maand oktober.

5. Bakkeveen 1 is kampioen geworden in de tweede klasse FSB (zonder laatste wedstrijd tegen Heerenveen te spelen).

6.  Nieuwe schaakcorona regels moeten zoveel mogelijk worden opgevolgd Hierbij nog een paar praktische tips :

 •         ontsmet je handen bij binnenkomst
 •         houd altijd 1.5 meter afstand, ook  NA  de partij
 •         ga niet onnodig dicht bij andere borden staan.
 •         ga niet allemaal tegelijk naar de bar om koffie (etc) te halen!!
 •         bij naspelen partij laat anderen niet aan de stukken van jouw partij komen!  (dus eventuele suggesties van een afstand)
 •         bij kuchen / hoesten / niezen  graag in elleboog/ zakdoek  of buiten…..  niet over het bord heen !


7.  Op de poster op de deur staan de corona regels volgens  de KNSB

Robin legt nog een keer de (voorlopige) regels uit van de nieuwe competitie uit. De indeling is volgens Keizer zoals voorgaande jaren, maar er zijn nu 3 rating groepen voor de prijzen en twee competitie rondes van ongeveer 16 rondes. Indien nodig  zijn er play-offs om uit te maken wie de kampioen is en wie de andere twee rating prijzen verdienen. 
Op de ALV wordt besloten of deze opzet acceptabel is voor de meerderheid van de leden.

We zijn dus weer los….  een geslaagde avond. Maar laten we het ook veilig houden: “checkmate the virus”

Jasper

 • CORONA en SCHAKEN

 • We mogen weer schaken achter het bord maar met inachtneming van een aantal regels die ik hieronder probeer samen te vatten. We verwachten dat alle leden zich hier aan zullen houden en hun verantwoordelijkheid nemen om het virus buiten de deur te houden….
 • De hoofdregel voor iedere schaker is, dat wanneer u symptomen vertoont, die kunnen wijzen op corona, dan blijft u thuis.
 • Kom bij een clubavond niet eerder dan tien minuten voor de starttijd in de speelzaal.
 • Reinig of desinfecteer uw handen voor aanvang van de wedstrijd.
 • De regel van 1,5 meter afstand houden geldt niet voor de spelers tijdens de duur van een schaakpartij. Voorafgaand of na afloop van de partij geldt deze afstandsregel echter wel.
 • Ga niet vlakbij andere tafels staan kijken naar de partij van anderen.
 • Er is geen fysiek contact tussen de spelers, dus geen handen schudden.
 • Spelers hangen niet over het bord, maar zitten zo mogelijk achteroverleunend in de stoel.
 • Vaak halen spelers consumpties voor zichzelf en hun tegenstander. Doe dat niet, iedereen haalt zijn eigen consumptie.
 • Na afloop van een partij reinigen beide spelers het materiaal, voordat het opgeruimd wordt.

Geen water

We spelen in Onna vandaag. Tegen Steenwijk. Dat is nummer 5 in FSB 2C. Een klasse waar wij, van Bakkeveen-1, juist graag uit willen. Onna ligt hoger dan zijn omgeving en contrasteert daarmee met het lage veengebied van de Weerribben-Wieden eromheen. Het woord betekent ‘geen water’. Tegenspraak met de Weerribben, waar zoveel water is dat je bij de dorpen niet eens met de auto kan komen. Er passeerden Romeinen Onna, over de hoogten van Steenwijk. En nu zijn wij er. Bijna 200 jaar geleden stuitte een landarbeider hier op 237 Romeinse munten. Deze geldschat behoort tot de oudste Romeinse muntvondsten in ons land. Met enige regelmaat worden in de omgeving van Steenwijk behalve Romeinse bronzen, zilveren en gouden munten ook voorwerpen gevonden. Een boeiende plek om te schaken, dus. “Wat gaan wij hier vinden?”, vraag ik mij af. De weg ernaartoe vanaf de snelweg is lang. Altijd als ik denk dat ik er nooit meer kom, doemt in het duister een lichtje op. Het dorpshuis. Vol met schakers. Ook Gerrit en Ben sluiten spoedig aan. Onze opstelling anders dan normaal. Jasper valt in. “Dus jij laat ons ook in de steek”, zeggen ze tegen Gerrit. Net als ik verhuist hij binnenkort. “Dat zie ik anders”, zegt hij. “We maken plaats voor jong talent”. Nu willen we winnen, zolang het nog kan. Onzekere tijden immers, door het Corona-virus. Gerrit op 4 begint het beste. Hij wint een pion en vormt een solide blok in het midden. Ben op 2 start wat moeilijker maar krijgt al snel vrij uitzicht op de vijandelijke koning. Ik (= Dirk) op 1 druk mijn tegenstander vanaf de start beetje-bij-beetje weg en ben de eerste die wint. De koning van de tegenstander staat niet meer veilig en dat kost hem teveel materiaal; 1-0. Ben volgt snel met een mooie mat in de hoek van het bord; 2-0. Aan Gerrit wordt remise aangeboden. “Kan ik dat aannemen?”, vraagt hij aan mij. Dat kan hij; 2 ½ – ½ voor. Jasper staat lastig, verloren bijna zo lijkt. Door een trucje trekt hij de partij alsnog naar zich toe en we winnen 3 ½ – ½. Dat is een mooie score. Wij staan nu 4 punten “los’ van de nummer 2 Heerenveen. Dagen later blijkt dat dat zo blijft. Er wordt voorlopig niet meer geschaakt. Hoe het verder gaat? We gaan het zien!

Wijnjewoude, 11 maart 2010
Wie is de BOB? Nou dat bleek het tweede team van Schaakclub Bakkeveen, een mooie overwinning lag in het verschiet maar voor de derde keer dit seizoen was een team-remise het hoogst haalbare. BOB is een groep schakers uit Oenkerk die met een paar sterke spelers in de tweede klasse acteren. Deze avond tegen het tweede viertal van Bakkeveen hadden ze hun twee sterkste spelers echter thuisgelaten. Misschien vanwege het Corona spook, of omdat het uitzicht op een kampioenschap al verkeken was?


Jaap Weidema aan bord 4 mocht beginnen met de witte stukken en opende niet geheel onverwacht met de killersopening, het Orang Oetan. Jaap kreeg al snel een mooie open stelling op de damevleugel met ver opgerukte pionnen, en na een blunder van zijn tegenstander was het eerste punt al snel binnen.

Robin Baines zal zich nog wel eens achter zijn oren krabben hoe hij vanaf het begin een centrumpion cadeau kreeg, een prachtige aanval opzette tegen de zwarte koning, op vijf verschillende manieren de partij had kunnen afmaken, en toch nog verloor. Een kwestie van teveel goede zetten en niet de juiste keuze kunnen maken.

Anne van Streun zat wederom aan bord 1 en mocht bewijzen dat hij dit seizoen in topvorm verkeert. In een Pirc verdediging nam Anne het initiatief met o.a. b5 en a5. Zijn tegenstander liet zich echter niet van
de wijs brengen en bouwde langzaam de druk op. Er volgden twintig zetten geworstel van Anne om uit allerlei penningen te ontsnappen. Op de 30e zet waren alle verdedigingszetten uitgeput en volgde stukverlies. Einde partij.

Jasper aan bord drie moest voor de tweede keer deze week aantreden. De avond ervoor had hij onverwacht weten te winnen voor het eerste team van Bakkeveen door in een slechtere stelling met een kleine tactisch grapje de partij naar zich toe te trekken. Tegen de BOB-er kwam de saaie afruil variant van het Frans op het bord maar Jasper wist met de zwarte stukken uiteindelijk groot voordeel te bereiken. Een drama leek zich te voltrekken toen hij plots een loper weggaf, echter het resterende eindspel van drie
pionnen tegen het witte paard wist Jasper toch te winnen.

Einduitslag dus 2-2 en Bakkeveen staat nog op een gedeelde tweede plaats in de groep. Laatste ronde tegen nummer 1 uit Akkrum.

Wijnjewoude 12-02-2020

Koninklijken

We spelen tegen KSC Philidor 1847 uit Leeuwarden. Of te wel: de “Koninklijken”. Genoemd naar een Franse schaakmeester uit de 18e eeuw. Francois Philidor. Die was, naar verluidt, zijn tijd als schaker ver vooruit en geldt als grote voorvechter van het pionnenspel. En hij was een verdienstelijk componist. We zijn in De Stripe deze avond met z’n vieren: Ben de Vries, Gerrit Meppelink, ik (Dirk Muller) en Jasper Zijlstra. Jasper valt in voor Wiebe Hoekstra. Die is verhinderd. Jasper heeft een druk programma op de vooravond gehad, maar is toch op tijd ter plekke om Bakkeveen-1 te helpen. Mooi! De gasten beginnen niet erg ‘upper class’. De opponent van Gerrit behandelt de opening niet goed en komt snel een stuk achter. En er dreigt meer. “Binnenkort al het eerste punt?”, denk ik. Ben valt met lopers en dame inmiddels volop de vijandelijke koning aan. Die weet zich te redden op onconventionele wijze met een spinnenweb van pionnetjes. Ook daar is het gevaar voor de schakers van Philidor zeker nog niet voorbij. Jasper wint een pion, rocheert niet en de tegenstander mobiliseert zijn zware strijdkrachten op de koningslijn. De plus pion gaat verloren, maar Jasper komt stapje-voor-stapje in wat veiliger spel. Ik speel een solide opening met zwart maar krijg toch een serieuze aanval over mij heen met dame en paard. Dat oogt gevaarlijk, doch mijn ervaring zegt mij dat mijn tegenstander zijn stukken nu eigenlijk op de verkeerde plekken heeft staan. Daarmee ga ik aan de slag. Elders in het restaurant doet NAC het goed tegen AZ en scoort Ajax tegen Vitesse. Dat trekt wat publiek weg. De Philidor-speler tegenover mij is te hard van stapel gelopen en kan ondanks taai spel pionverlies niet langer voorkomen. Ik wikkel af naar een toreneindspel met 2 pionnen meer en win dat ook; 1-0 voor. “Nu moet mijn tegenstander ook echt niets meer verkeerd doen”, zegt Ben als we elkaar bij de bar treffen. Ik sta daar nog steeds als hij terugkomt. “Ik heb hem om”, zegt hij dan. En inderdaad, het tweede punt is ook binnen; 2-0. Jasper brengt kort daarna het ons verlossende ‘halfje’ binnen. Zijn stelling inmiddels gelijkwaardig en een ‘onbeslist’ dan ook terecht; 2 ½ – ½ voor!. De eersten zijn niet zelden de laatsten en vanavond treft dat Gerrit. Al vroeg op winst is hij toch het laatst nog aan zet. Maar hij wint wel. In een pion-tegen-pion gevecht promoveert hij het eerst. De “Koninklijken” feliciteren ons zeer sportief en maken zich op voor de terugreis met een ½ – 3 ½ verlies op zak. Goed gespeeld, en met nog 2 ronden te spelen blijven we bovenaan!

Dirk Muller

Na zwaar weer volgde maneschijn…

Rijdend door de naweeën van de eerste storm in het nieuwe jaar toog het tweede team van Bakkeveen maandagavond naar het Heerenveense’ om daar handhaving in de tweede klasse veilig te stellen. Het team van Robin, Anne, Jaap en Jasper dreigde door pure pech (en een aantal blunders) in de degradatie zône terecht te komen, waar we vooraf dachten kans te maken op de titel!

Robin had deze keer een tactische opstelling bedacht, zeker ook gezien de meesterlijke vorm die Anne van Streun tegenwoordig laat zien. Anne dus aan bord 1 en Jasper aan bord 4, de captain op 2, en Jaap op bord 3. De laatste genoemde kon dus zijn geliefde Orang Oetan opening spelen en dat had succes!  Op de derde zet vergat zijn Poolse tegenstander het gevaar van de loper op b2 en kon onze man een toren ophalen op h8. (Bijna) einde partij en zo kon Jaap al vroeg heen en weer lopen tussen de borden van zijn teamgenoten.

Jasper kreeg met zwart al snel groot openingsvoordeel  en begon een offensief op de passieve witte koningsstelling wat tamelijk snel leidde tot een ondekbaar mat of groot verlies aan stukken. Anne had met de witte stukken weer een mooie stelling opgebouwd met aanvalskansen over de halfopen f-lijn. Zijn tegenstander ruilde een aantal stukken maar bleef daarna wel met een slechte pionnenstructuur zitten. Met een optimistisch loperoffer, met scherpe kansen voor beide partijen, brak Anne de zwarte koningsstelling verder open en wist zodoende de partij binnen te halen. 3-0!

Robin was na een goed begin toch in een wat moeilijke stelling terecht gekomen waarbij hij in het middenspel twee verbonden vrijpionnen op de damevleugel moest tegenhouden. Dat lukte niet goed en ook nam de tijdsdruk van de klok snel toe…  De partij leek verloren maar met ook nog maar 5 minuten te gaan beging Robin’s tegenstander een grote fout en konden de gevaarlijke pionnen opgeruimd worden. Met nog een veertig seconden te gaan ontdekte Robin dat de klok verkeerd stond ingesteld en dat er geen extra tijd per zet bijgeteld werd…  klok stilgezet, wedstrijdleider erbij, discussies, en uiteindelijk een remise aanbod van de Heerenvener wat door Robin werd aangenomen. De eindstelling was ook remise!

Dus een mooie overwinning, het zware weer was overgetrokken en voor team twee scheen een prachtige volle maan op de terugweg.

Jasper

Verslag van de wedstrijd Bakkeveen 2 tegen NEO-1 u –  15 januari  2020

================================================================

Afgelopen woensdag heeft het tweede team van schaakclub Bakkeveen een getekende en pijnlijke nederlaag geleden tegen het eerste team van NEO. De opstelling van de Burgumers was zoals in hun eerdere wedstrijden en dus geen verrassing. Wij misten wel de team captain Robin aan het tweede bord maar met Anne van Streun in gevaarlijk goede doen en met reuzendoder Menno Peter als gevaarlijk wapen aan bord 4 dachten we wel een goede kans te maken. Winnen was ook de opdracht om nog enigszins zicht te houden op de koplopers in klasse 2A.

Het liep anders hoewel de avond goed leek te beginnen voor ons. Op alle vier borden stonden tenminste gelijkwaardige stellingen of zelfs hier en daar beter. Jasper dacht een tiental zetten dat zijn tegenstander zijn eigen witte glazen (lees koningstelling) aan het ingooien was met oprukkende pionnen. Door een portie bluf en met veel lef werd Jasper echter in de maling genomen en op zet twintig was de stelling onhoudbaar geworden. Inmiddels was Jaap Weidema al een tijdlang een remisestelling aan het uitspelen met als resultaat een mooie remise. Menno Peter leek een prachtige aanval op touw te zetten over de lange diagonaal, kreeg kansen voor de genade-opstoot maar vergaat toen dat er een belangrijke pion verloren ging met als gevolg het welbekende omvallende kaartenhuis. Bleef over de gevaarlijk Anne die meermaals “de dood of de gladiolen” mompelde en zijn tegenstander over de f-lijn bestookte met allerlei zware stukken. Maar net op het moment suprême ging Anne toch nog de fout in en offerde onterecht zijn dame. In het resterende eindspel bleek een listig schaakje van de Burgumse speler  genoeg om Anne tot overgave te dwingen. Conclusie: we hadden met 3.5-0.5 moeten en kunnen winnen maar het werd 0.5-3.5. Excuses?  Geen…  of toch een beetje: zij hadden meer rating punten!

Jasper Zijlstra

LAGE LANDEN
Warm is het, voor de tijd van het jaar. Hartje winter en boven de 10 graden. Binnen regent het beste wensen. Want we staan aan het begin van een nieuw jaar. De mannen van de lage landen zijn vandaag bij ons op bezoek. De Lege Geaen. Een gebied van kleine dorpen, dijken, polders. Een gedempte binnenzee. En laag, lager nog dan de provincie. De gasten, voor het eerst bij schaakclub Bakkeveen op bezoek, bieden serieus tegenstand. Wiebe Hoekstra moet een vrij-pion toestaan maar zit daar zelf niet mee. Die pion wordt immers zwak als de dekking wegvalt en daar richt hij zijn pijlen op. Gerrit Meppelink is snel de baas over de diagonalen. Maar zijn opponent speelt fanatiek tegen. Een echte tweekamp. Ben de Vries schuift een pion door voor een penning maar wordt zelf gevangen omdat zijn koning nog niet veilig staat. Na de lange rokade ziet dat er beter uit. Nu op pad om de verloren pion terug te winnen. Ik loop inmiddels langs de borden van de anderen. “Ben je al klaar, Dirk?”, vragen ze. Het antwoord is “ja” . De tegenstander verslikt zich kort na begin in mijn zwarte verdediging. Pent de eigen pion en verliest een paard. Er is geen compensatie en dus geen uitzicht meer. “Ik zag het al terwijl ik de toren speelde”, zegt hij later. Ik ook, gelukkig. De eerste winst is binnen. Het gevecht op de andere borden gaat verder. Als de strijd tegen het water. “Ik zie de wolken schuimen, als de golven van de zee, waar de dijken en de duinen, die een weerloos volk beschermen, veiliger zijn als gebed van pastoor en dominee”. Gerrit’s opponent gaat ten onder aan pion en toren. Een gedegen winst en 2-0 voor. Maar daarmee nog niet gedaan. Ben ruilt af naar een open torenlijn voor de man uit de lage landen. Later is dat niet meer verdedigbaar: Er wordt een toren geofferd en een pion loopt door. Einde verhaal. Nog maar 1 puntje voor… Wiebe heeft ‘zijn’ pion niet gekregen en moet torens en dame in zijn stelling dulden. Dat gaat maar net goed en met zijn remise ontspringen we de dans van een gelijk spel. Uitgestreden zegevieren wij met 2 ½ – 1 ½ .