Geen categorie

30 okt 2021 

De interne competitie is inmiddels 4 ronden oud en het is prachtig om te zien dat bijna alle spelers van voorgaande seizoenen weer terug zijn en vol aan de bak gaan achter het schaakbord. Daarnaast hebben we ook een paar nieuwe leden bij de club gekregen en is het een drukte van belang op de woensdagavond in verenigingsgebouw Driehoek in Wijnjewoude. Het is duidelijk dat schaken springlevend is in de regio met spelers van Appelscha tot Ureterp en van Elsloo tot Haulerwijk. We hopen dat binnenkort ook het podium van de Driehoek tot speelplek moet worden bestempeld!

En we moeten nog meer hopen dat we niet weer te maken krijgen met restricties ten aanzien van het Corona virus. Nu kunnen we weer redelijk onbezorgd spelen met nog steeds in acht nemend van de basisregels. Handen schudden hoeft niet echt, houd zo veel mogelijk afstand, hijg niet in de nek van een andere speler, raak niet onnodig stukken aan van andere partijen, en blijf vooral een keertje thuis als je klachten hebt. Laten we het zoveel mogelijk veilig houden met ons allen schakers!

En nu terug naar de competitie. De spanning is elke woensdagavond voelbaar, de koffiekan gaat rijkelijk rond. Vroeger zou de speelzaal al snel blauw staan van de rook maar die tijd is geweest… Ben, onze kampioen van het laatste uur, ging verrassend tweemaal onderuit tegen Jasper en Robin maar we kunnen er zeker van zijn dat hij de weg naar boven snel weer vindt. Jasper, Robin, en Wiebe, de verrassende kampioen van twee seizoenen geleden staan netjes in de top van het klassement, net als Jaap en Anne de beide ‘nestoren’ van het gezelschap.  Dit jaar spelen we voor het eerst een competitie waarin, naast de hoofdprijs en dus clubkampioenschap, nog twee rating prijzen te behalen zijn. En Wim van Dijk, een nieuwkomer staat het hoogst genoteerd voor rating groep 3, zelfs boven de hoogst genoteerde voor rating groep 2, naamgenoot Rienk van Dijk!

We kunnen er zeker van zijn dat dit een spannende competitie gaat worden. Veel spelers zijn aan elkaar gewaagd en op veel borden duren de partijen tot in late uren van de avond.  En wie dan nog vaak te vinden is in de speelzaal? De oudste heer van het gezelschap… Mon Bonte een echte liefhebber!

Voor de huidige stand van zaken zie @ Interne Competitie

  

30-10-2021

De schaakclub doet dit jaar met vier teams weer mee in de verschillende klassen van de Friese Schaakbond. Daarnaast spelen het eerste en tweede ook nog mee aan het Bekertoernooi.  Het eerste team met Ben, Gerrit, Anne en Jasper trof het niet echt met de loting omdat Emmeloord 1 op papier een ijzersterk geheel vormde met rating spelers van 1900 of meer. Toch speelden we een prima wedstrijd waarbij Anne à la Anne over de koningsflank een sterke aanval opzette maar toch uiteindelijk, in waarschijnlijk een remisestelling, aan het kortste eind trok. Jasper wist redelijk gemakkelijk stand te houden tegen zijn 1900+ tegenstander die met nog maar 5 minuten op de klok geen heil meer zag in een gecompliceerd eindspel en remise accepteerde. Ben vergaloppeerde zich in een gecompliceerd middenspel en daardoor kwam zijn koning letterlijk bloot te staan en dat was te veel tegen een speler met een toprating.  Gerrit speelde een prachtpartij aan bord 3 en wist met zwart een voordeel te krijgen dat uitmondde in een doorgebroken pion op de zesde rij. Helaas wilde hij het te snel uitmaken en door een kleine fout eindigde ook deze partij in remise. Een 3-1 nederlaag met opgeheven hoofd, maar wel het einde van het bekertoernooi voor Team 1.

Het tweede team met Robin, Jaap, Bauke en Pieter Jan zorgde thuis tegen het derde team van Schaakwoude (uit Damwoude) voor het eerste matchpunt in klasse 2A, uitslag 2-2.  Jaap en Pieter Jan konden het uiteindelijk niet bolwerken tegen hun tegenstanders maar Bauke en Robin wisten de zaak in evenwicht te houden. Een goed begin van de competitie tegen een gelijkwaardige tegenstander.

Voor de eerste competitiewedstrijd van Team 1, met Wiebe als vervanger voor Ben, ging de reis helemaal naar Sint Jacobiparochie waar het team van Emmanuel Lasker 2 de tegenstander was. Ondanks dat de wedstrijd in het Multi-Functionele-Centrum werd gehouden was de boel uitgestorven en was de speellocatie een vrolijk ogend maar uiteindelijk deprimerend peuterspeellokaal met 4 tafeltjes en heel veel speelgoed. Ook geen interne competitiespelers te zien, alleen een vriendelijke barman voor de koffie. Niet geheel wat we hadden verwacht voor een club met de statuur van Lasker.

Wiebe liet zich al snel beetnemen in een stelling waarbij hij zijn dame verloor en dus ook gelijk maar opgaf. Anne speelde ditmaal degelijk met zwart aan bord 2 en na veel afruilen bleef er weinig meer te halen, remise dus. Jasper op bord 1 kreeg een klein voordeeltje na de opening maar wist dat uiteindelijk ook niet te verzilveren. Gerrit op bord 3 verspeelde met wit een pionnetje in een Franse opening (of was het een geniaal offer) maar kreeg opeens een heel actieve stelling waar zijn tegenstander zich geen raad mee wist. In een mooi eindspel wist Gerrit met zijn koning de vijandelijke stelling binnen te dringen… en na (heel) lang denken en nog een paar mindere zetten gooide de Lasker man het bijltje erbij neer en stormde zwaar gefrustreerd de peuterklas uit. Mooi resultaat tegen een op papier veel sterker team en een goed begin van Bakkeveen 1.

Wijnjewoude, 10 okt 2021 –

Afgelopen dinsdag 6 oktober was de eerste keer dat we weer bij elkaar konden komen om achter een echt schaakbord de strijd aan te gaan. Ondanks 4 afzeggingen waren er maar liefst 22 schakers naar de Driehoek in Wijnjewoude gekomen, waaronder 2 nieuwe leden Piet Jan en Wim, en 1 aspirant lid.  Allemaal zeer welkom.

Robin had met zijn Keizer systeem meteen maar de sterksten op rating tegen elkaar gezet en dat leverde interessante partijen op met een aantal verassende uitslagen. De meeste spelers hadden al een jaar geen stukken aangeraakt, misschien met uitzondering van de on-line club, en moesten duidelijk eerst warm draaien. Pieter jan moest meteen aantreden tegen oud clubkampioen Wiebe en speelde een sterke partij met goed tegenspel. In het eindspel was een fatale fout echter te veel. Wim van Dijk mocht zich tegen naamgenoot Rienk van Dijk bewijzen, en dat lukte heel lang heel goed maar Rienk wist uiteindelijk toch aan het langste eind te trekken. En tenslotte aspirant lid Jens mocht aantreden tegen de oude slimme vos Mon en wist na een verlies partij de volgende twee te winnen.

Al met al weer een geslaagde eerste speelronde, eentje waarna lang werd uitgekeken. Volgende week ronde 2, nadat we eerst de ALV afhandelen vanaf half 8.

Voor alle uitslagen van ronde 1 en de stand zie @ Interne Competitie

Donderdag 9 september 2021 kregen we als schaakclub het trieste bericht dat onze schaakvriend Berend Joustra was overleden.

De laatste 5 jaren van zijn leven heeft Berend gestreden tegen de kanker wat gepaard ging met zowel ups als downs. Helaas heeft hij deze ziekte niet kunnen overwinnen.

Berend is 17 jaar lid geweest en heeft in al die jaren naast veel jeugd en ook ouderen schaakles gegeven.  Hij was een echte schaakliefhebber.

Als club zullen we Berend met zijn markante uitspraken missen.

 In verband met de aanhoudende maatregelen inzake de beteugeling van de Corona hebben we besloten om de ALV die gepland was op 4 novemberuit te stellen naar een nader te bepalen datum. Ook het voortzetten van de interne competitie wordt verder uitgesteld.

Maar… we zitten er als bestuur boven op en zodra het kan gaan we weer los!

In de tussentijd nodig ik alle leden nogmaals uit op om zich in te schrijven voor de on-line wedstrijden op de woensdagavond.  Het is goed om zo een beetje routine te houden en het is vaak super spannend.  We hebben al 14 “on-line” leden voor sc Bakkeveen op Chess.com. Helaas doet nog niet iedereen elke woensdag mee.  Zie e-mails van Robin.

En nog een tip voor de lange donkere Corona avonden…  voor wie NETFLIX heeft daar is nu  “Queen’s Gambit” te zien, een korte serie over het leven van een wonder-weesmeisje die een talent voor schaken blijkt te hebben.

Wens jullie allen goede tijden en goede gezondheid.

Jasper, 
namens het bestuur SC Bakkeveen


Gisteravond is na een lange droge schaaktijd weer eens echt een partij gespeeld. En zo te zien en te horen aan alle reacties was iedereen blij “dat het weer kon”.

De speellocatie in de Driehoek werd door iedereen geschikt bevonden, de tafels kunnen op gepaste afstand van elkaar staan, de ruimte is hoog en wordt geventileerd door de openstaande ramen.  Als we indien nodig ook nog het podium erbij kunnen betrekken hebben we genoeg speelruimte voor de 26 actieve leden die we nu hebben.  Daarnaast kunnen we ook nog uitwijken naar het zaaltje van Jasper in Appelscha  (bv als er een extern team uit de FSB competitie op bezoek komt.

Voor aanvang van de wedstrijden heette Jelle iedereen welkom en stipte een aantal belangrijke punten aan:

1. Jan Mantel en Peter de Haan hebben helaas hun lidmaatschap opgezegd, maar Fons Joormann en Harm Blumers zijn weer terug op het vertrouwde stek! Daarnaast kunnen we drie nieuwe leden verwelkomen: Tim Blankers, Rienk van Dijk en Frederik Vogelzang.

2. Robin Baines is de nieuwe competitieleider, en Jasper Zijlstra de toekomstige nieuwe secretaris.

3. Omdat we niet meer in de Stripe terecht kunnen dit jaar zijn we uitgeweken naar de Driehoek.

4. De Algemene Ledenvergadering is in de maand oktober.

5. Bakkeveen 1 is kampioen geworden in de tweede klasse FSB (zonder laatste wedstrijd tegen Heerenveen te spelen).

6.  Nieuwe schaakcorona regels moeten zoveel mogelijk worden opgevolgd Hierbij nog een paar praktische tips :

 •         ontsmet je handen bij binnenkomst
 •         houd altijd 1.5 meter afstand, ook  NA  de partij
 •         ga niet onnodig dicht bij andere borden staan.
 •         ga niet allemaal tegelijk naar de bar om koffie (etc) te halen!!
 •         bij naspelen partij laat anderen niet aan de stukken van jouw partij komen!  (dus eventuele suggesties van een afstand)
 •         bij kuchen / hoesten / niezen  graag in elleboog/ zakdoek  of buiten…..  niet over het bord heen !


7.  Op de poster op de deur staan de corona regels volgens  de KNSB

Robin legt nog een keer de (voorlopige) regels uit van de nieuwe competitie uit. De indeling is volgens Keizer zoals voorgaande jaren, maar er zijn nu 3 rating groepen voor de prijzen en twee competitie rondes van ongeveer 16 rondes. Indien nodig  zijn er play-offs om uit te maken wie de kampioen is en wie de andere twee rating prijzen verdienen. 
Op de ALV wordt besloten of deze opzet acceptabel is voor de meerderheid van de leden.

We zijn dus weer los….  een geslaagde avond. Maar laten we het ook veilig houden: “checkmate the virus”

Jasper

 • CORONA en SCHAKEN

 • We mogen weer schaken achter het bord maar met inachtneming van een aantal regels die ik hieronder probeer samen te vatten. We verwachten dat alle leden zich hier aan zullen houden en hun verantwoordelijkheid nemen om het virus buiten de deur te houden….
 • De hoofdregel voor iedere schaker is, dat wanneer u symptomen vertoont, die kunnen wijzen op corona, dan blijft u thuis.
 • Kom bij een clubavond niet eerder dan tien minuten voor de starttijd in de speelzaal.
 • Reinig of desinfecteer uw handen voor aanvang van de wedstrijd.
 • De regel van 1,5 meter afstand houden geldt niet voor de spelers tijdens de duur van een schaakpartij. Voorafgaand of na afloop van de partij geldt deze afstandsregel echter wel.
 • Ga niet vlakbij andere tafels staan kijken naar de partij van anderen.
 • Er is geen fysiek contact tussen de spelers, dus geen handen schudden.
 • Spelers hangen niet over het bord, maar zitten zo mogelijk achteroverleunend in de stoel.
 • Vaak halen spelers consumpties voor zichzelf en hun tegenstander. Doe dat niet, iedereen haalt zijn eigen consumptie.
 • Na afloop van een partij reinigen beide spelers het materiaal, voordat het opgeruimd wordt.

Geen water

We spelen in Onna vandaag. Tegen Steenwijk. Dat is nummer 5 in FSB 2C. Een klasse waar wij, van Bakkeveen-1, juist graag uit willen. Onna ligt hoger dan zijn omgeving en contrasteert daarmee met het lage veengebied van de Weerribben-Wieden eromheen. Het woord betekent ‘geen water’. Tegenspraak met de Weerribben, waar zoveel water is dat je bij de dorpen niet eens met de auto kan komen. Er passeerden Romeinen Onna, over de hoogten van Steenwijk. En nu zijn wij er. Bijna 200 jaar geleden stuitte een landarbeider hier op 237 Romeinse munten. Deze geldschat behoort tot de oudste Romeinse muntvondsten in ons land. Met enige regelmaat worden in de omgeving van Steenwijk behalve Romeinse bronzen, zilveren en gouden munten ook voorwerpen gevonden. Een boeiende plek om te schaken, dus. “Wat gaan wij hier vinden?”, vraag ik mij af. De weg ernaartoe vanaf de snelweg is lang. Altijd als ik denk dat ik er nooit meer kom, doemt in het duister een lichtje op. Het dorpshuis. Vol met schakers. Ook Gerrit en Ben sluiten spoedig aan. Onze opstelling anders dan normaal. Jasper valt in. “Dus jij laat ons ook in de steek”, zeggen ze tegen Gerrit. Net als ik verhuist hij binnenkort. “Dat zie ik anders”, zegt hij. “We maken plaats voor jong talent”. Nu willen we winnen, zolang het nog kan. Onzekere tijden immers, door het Corona-virus. Gerrit op 4 begint het beste. Hij wint een pion en vormt een solide blok in het midden. Ben op 2 start wat moeilijker maar krijgt al snel vrij uitzicht op de vijandelijke koning. Ik (= Dirk) op 1 druk mijn tegenstander vanaf de start beetje-bij-beetje weg en ben de eerste die wint. De koning van de tegenstander staat niet meer veilig en dat kost hem teveel materiaal; 1-0. Ben volgt snel met een mooie mat in de hoek van het bord; 2-0. Aan Gerrit wordt remise aangeboden. “Kan ik dat aannemen?”, vraagt hij aan mij. Dat kan hij; 2 ½ – ½ voor. Jasper staat lastig, verloren bijna zo lijkt. Door een trucje trekt hij de partij alsnog naar zich toe en we winnen 3 ½ – ½. Dat is een mooie score. Wij staan nu 4 punten “los’ van de nummer 2 Heerenveen. Dagen later blijkt dat dat zo blijft. Er wordt voorlopig niet meer geschaakt. Hoe het verder gaat? We gaan het zien!

Wijnjewoude, 11 maart 2010
Wie is de BOB? Nou dat bleek het tweede team van Schaakclub Bakkeveen, een mooie overwinning lag in het verschiet maar voor de derde keer dit seizoen was een team-remise het hoogst haalbare. BOB is een groep schakers uit Oenkerk die met een paar sterke spelers in de tweede klasse acteren. Deze avond tegen het tweede viertal van Bakkeveen hadden ze hun twee sterkste spelers echter thuisgelaten. Misschien vanwege het Corona spook, of omdat het uitzicht op een kampioenschap al verkeken was?


Jaap Weidema aan bord 4 mocht beginnen met de witte stukken en opende niet geheel onverwacht met de killersopening, het Orang Oetan. Jaap kreeg al snel een mooie open stelling op de damevleugel met ver opgerukte pionnen, en na een blunder van zijn tegenstander was het eerste punt al snel binnen.

Robin Baines zal zich nog wel eens achter zijn oren krabben hoe hij vanaf het begin een centrumpion cadeau kreeg, een prachtige aanval opzette tegen de zwarte koning, op vijf verschillende manieren de partij had kunnen afmaken, en toch nog verloor. Een kwestie van teveel goede zetten en niet de juiste keuze kunnen maken.

Anne van Streun zat wederom aan bord 1 en mocht bewijzen dat hij dit seizoen in topvorm verkeert. In een Pirc verdediging nam Anne het initiatief met o.a. b5 en a5. Zijn tegenstander liet zich echter niet van
de wijs brengen en bouwde langzaam de druk op. Er volgden twintig zetten geworstel van Anne om uit allerlei penningen te ontsnappen. Op de 30e zet waren alle verdedigingszetten uitgeput en volgde stukverlies. Einde partij.

Jasper aan bord drie moest voor de tweede keer deze week aantreden. De avond ervoor had hij onverwacht weten te winnen voor het eerste team van Bakkeveen door in een slechtere stelling met een kleine tactisch grapje de partij naar zich toe te trekken. Tegen de BOB-er kwam de saaie afruil variant van het Frans op het bord maar Jasper wist met de zwarte stukken uiteindelijk groot voordeel te bereiken. Een drama leek zich te voltrekken toen hij plots een loper weggaf, echter het resterende eindspel van drie
pionnen tegen het witte paard wist Jasper toch te winnen.

Einduitslag dus 2-2 en Bakkeveen staat nog op een gedeelde tweede plaats in de groep. Laatste ronde tegen nummer 1 uit Akkrum.

Wijnjewoude 12-02-2020

Koninklijken

We spelen tegen KSC Philidor 1847 uit Leeuwarden. Of te wel: de “Koninklijken”. Genoemd naar een Franse schaakmeester uit de 18e eeuw. Francois Philidor. Die was, naar verluidt, zijn tijd als schaker ver vooruit en geldt als grote voorvechter van het pionnenspel. En hij was een verdienstelijk componist. We zijn in De Stripe deze avond met z’n vieren: Ben de Vries, Gerrit Meppelink, ik (Dirk Muller) en Jasper Zijlstra. Jasper valt in voor Wiebe Hoekstra. Die is verhinderd. Jasper heeft een druk programma op de vooravond gehad, maar is toch op tijd ter plekke om Bakkeveen-1 te helpen. Mooi! De gasten beginnen niet erg ‘upper class’. De opponent van Gerrit behandelt de opening niet goed en komt snel een stuk achter. En er dreigt meer. “Binnenkort al het eerste punt?”, denk ik. Ben valt met lopers en dame inmiddels volop de vijandelijke koning aan. Die weet zich te redden op onconventionele wijze met een spinnenweb van pionnetjes. Ook daar is het gevaar voor de schakers van Philidor zeker nog niet voorbij. Jasper wint een pion, rocheert niet en de tegenstander mobiliseert zijn zware strijdkrachten op de koningslijn. De plus pion gaat verloren, maar Jasper komt stapje-voor-stapje in wat veiliger spel. Ik speel een solide opening met zwart maar krijg toch een serieuze aanval over mij heen met dame en paard. Dat oogt gevaarlijk, doch mijn ervaring zegt mij dat mijn tegenstander zijn stukken nu eigenlijk op de verkeerde plekken heeft staan. Daarmee ga ik aan de slag. Elders in het restaurant doet NAC het goed tegen AZ en scoort Ajax tegen Vitesse. Dat trekt wat publiek weg. De Philidor-speler tegenover mij is te hard van stapel gelopen en kan ondanks taai spel pionverlies niet langer voorkomen. Ik wikkel af naar een toreneindspel met 2 pionnen meer en win dat ook; 1-0 voor. “Nu moet mijn tegenstander ook echt niets meer verkeerd doen”, zegt Ben als we elkaar bij de bar treffen. Ik sta daar nog steeds als hij terugkomt. “Ik heb hem om”, zegt hij dan. En inderdaad, het tweede punt is ook binnen; 2-0. Jasper brengt kort daarna het ons verlossende ‘halfje’ binnen. Zijn stelling inmiddels gelijkwaardig en een ‘onbeslist’ dan ook terecht; 2 ½ – ½ voor!. De eersten zijn niet zelden de laatsten en vanavond treft dat Gerrit. Al vroeg op winst is hij toch het laatst nog aan zet. Maar hij wint wel. In een pion-tegen-pion gevecht promoveert hij het eerst. De “Koninklijken” feliciteren ons zeer sportief en maken zich op voor de terugreis met een ½ – 3 ½ verlies op zak. Goed gespeeld, en met nog 2 ronden te spelen blijven we bovenaan!

Dirk Muller