Wolvega – Op 30 november 2018 trad Bakkeveen-1 aan tegen één van de koplopers uit de FSB 1e klasse B, WES-1. Door twee afzeggingen bij de Opsterlanders én het feit dat het hier een zeer sterke tegenstander betrof. waren de kansen op een of meer punten voor Bakkeveen al van te voren niet als erg hoog in te schatten. De Feansters kozen dan ook voor het beperken van de schade en plaatsten hun sterkste speler daarvoor op het laatste bord. De 1-3 nederlaag was dan ook conform de verwachtingen.

De eerste uren van de wedstrijd verliepen eigenlijk boven verwachting. Aan bord 1 had Anne van Streun met wit in Fokke Jonsma een tegenstander met bijna 400 ratingpunten meer getroffen. Hij speelde scherp mee, maar moest deze moed laat in het middenspel toch bekopen met materiaalverlies. Daardoor was zijn stelling niet te houden; 0-1. Aan bord 2 had Gerrit Meppelink met zwart een niet veel beter uitgangspunt tegen Wouter van de Griendt. Ook hier gingen de eerste uren goeddeels gelijk op, maar ook hier sloeg de tegenstander in het late middenspel toe; 0-2.

Op bord 3 trof Robin Baines met wit op Joost van Dam en ook hier was WES de op papier duidelijk bovenliggende partij. Waar Robin heel goed uit het middenspel kwam ging zijn partij in het eindspel toch nog verloren. Het bleek eens te meer hoe lastig het is om tegen een veel sterkere tegenstander aan te treden: Kleine onachtzaamheidjes worden zonder pardon afgestraft; 0-3. Met Dirk Müller op het vierde bord hadden de schakers uit Bakkeveen zich daar kansen toegedacht op een punt. Hoewel WES op die plek met Rick Kompaan, die met de witte stukken speelde, ook een sterke speler had, ging de vlieger voor Bakkeveen tóch op. Dirk zette een zwakke pion van Kompaan vast en toen die sneuvelde was er voor de WES-speler geen redden meer aan;
1-3.

In de klasse is in de stand nu een tweedeling ontstaan: De teams van Emmeloord-1, WES-1 en Heerenveen-1 gaan volgens verwachting na 3 ronden ongeslagen aan de leiding. Dan komt Bakkeveen-1, dat een groepje middenmoters aanvoert. De volgende wedstrijd van de Opsterlanders is tegen één van hen: WES-2 op 16 januari 2019.

Verslag: Dirk Müller