Drachten, 10-12-2018
Maandag 10 december toog Bakkeveen 3 naar de speellocatie van Drachten 3 toe in maar liefst 3 auto’s! Menno-Peter moest Jack wel oppikken want Bauke en Wiebe waren al in Drachten. Met iedereen keurig op tijd binnen vanuit 3 windstreken moest er een opstelling bedacht worden. Die van de beker beviel niet dus dan maar terug vallen op de opstelling van de eerste ronde. Een beproefd recept is doorgaans voor herhaling vatbaar!

In een toch wel rumoerige omgeving met spelende kinderen, Jelle’s gezang en een Drachtster flink aan het hoesten (Wiebe moest zelf meerdere keren buiten de deur vluchten…en toch stug doorroken hè!) gingen we van start. Wiebe op bord 1, Menno-Peter bord 2, Bauke op bord 3 en onze benjamin Jack op het 4e bord. Het jeugdteam van Bakkeveen. Hieronder de verslagen van eenieder.

Bauke:
Normaal gesproken duren de partijen van Bauke lang, maar maandagavond ging het heel snel.
Na opening met c4 ( Bauke speelde met wit) , verliep de opening behoorlijk onstuimig. Binnen 5 minuten waren er door een aantal gedwongen afruilen al een aantal stukken en pionnen van het bord verdwenen. Na de rokades lag het centrum voor beide partijen open waarbij de Drachtster speler met zwart de duidelijk betere positie had. Met precies verdedigen gelukte het Bauke zich een beetje uit de netelige positie te bevrijden.
Zwart dacht de trekker over te kunnen halen en trok met zijn overgebleven loper ten aanval om zijn positievoordeel verder uit te kunnen bouwen.
Niets bleek echter minder waar. Bauke sloeg (on)verwacht met zijn toren een paard en kon daarmee tegelijk de zwarte dame aanvallen. Normaal gesproken zou de toren door zwart geslagen worden waarmee zwart zijn loper zou verliezen, waardoor Bauke dus een stuk voor zou komen. ( 1 toren <-> loper+paard).
De Drachtster bracht echter zijn aanvalsplan met de loper tot uitvoering, en zag dus over het hoofd dat zijn dame daarna geslagen ging worden.
Dat gaf meteen een matdreiging.
In kansloze positie gaf zwart toen maar op. 1-0 voor Bakkeveen.

Jack: Al gauw kon ik mijn tegenstander onder druk zetten en kwam ik steeds beter te staan. De loper kon niet meer weg er werd een pion weggegeven er werd in mijn voordeel een loper tegen een toren geruild zodat de druk op zijn koning steeds groter werd tot overmaat van ramp kon ik met mijn toren ook nog de dame slaan en werd het 2-0 voor ons.

Wiebe:
Op bord 1 nam Wiebe het op tegen Milovan Veljkovic met wit. Vrij vroeg kon Wiebe 2 pionnen winnen en door de stukken goed geplaatst te krijgen uiteindelijk een pion te promoveren. 5 zetten later werd de tegenstander mat gezet. Dit was op 5 verschillende manieren mogelijk en de pion mocht de wedstrijd ten einde brengen. Hiermee was de teamoverwinning binnen.3-0

Menno-Peter:
Na afruil van wat materiaal aan ’t eind van de opening, kreeg ik een door mij niet voorziene losse (en zwakke) d-pion. Op een gegeven moment kon die geslagen worden. Dat zag ik wel, maar ik zag niet dat dat met schaak was (als ’t niet met schaak was, was het een giftige pion). Dat koste me daarop een kwaliteit, naast de pion zelf. Die kwaliteit won ik even later terug, maar weer wat later zag ik een ander pionverlies geheel over ’t hoofd. Toen zag ik het niet meer zitten, en met twee pionnen achterstand gaf ik op. Eindstand 3-1 voor Bakkeveen.

Een degelijke 3-1 overwinning. Voorlopig staat Bakkeveen 3 royaal bovenaan met 10 van de 12 partijen gewonnen. Jack en Bauke hebben allebei al hun 3 partijen gewonnen en Menno-Peter en Wiebe elk twee. Schaakwoude 5 morste een punt tegen NEO 3 waardoor Bakkeveen 3 nu alleen aan de leiding gaat. Onderweg naar promotie? Voorlopig ziet het er goed uit!

De jeugdige heren van Bakkeveen 3

Geef een reactie

Zoeken
Meer nieuws
Reageren?
Previous Next

» Reageer hier