Onna – Op 23 januari 2019 wipten de schakers van SC Bakkeveen hoofdklasser Steenwijk uit de beker en bereikten daardoor voor de 4e keer in de clubgeschiedenis de kwartfinales van de Friesland Cup. De laatste keer was vorig seizoen toen hetzelfde Steenwijk nog te sterk was. Nu namen de Opsterlanders op deze volledig versneeuwde winteravond dus sportieve revanche met een zwaarbevochten 2 ½ – 1 ½ zege.

De eerste uitslag kwam weer van het bord van Dirk Müller. Ditmaal was dat bord 3, waar Dirk met de zwarte stukken beter uit de opening kwam dan zijn tegenstander, Matthijs Kuijpers. Hoewel de stelling van Kuijpers diverse zwakke plekken had, kon Dirk daar uiteindelijk niet voldoende van profiteren. Het bleef hier bij remise;

½ –  ½. Op bord 4 had Ben de Vries met wit een stuk geofferd op de stelling van Jon Derks. Hoewel dit offer wel dubieus genoemd mocht worden, kon Derks uiteindelijk niet de partij naar zich toe trekken. Ben bleef in de aanval en wist in het late middenspel de dame van zijn tegenstander te winnen. Dat was natuurlijk beslissend; ½ – 1 ½ voor Bakkeveen.

Aan Gerrit Meppelink was het deze avond de taak om met zwart de degens te kruizen aan bord 1 met Dick Stavast, de Friese 60+ kampioen.  Stavast besliste in het middenspel de partij met kwaliteitswinst maar had daar hard voor moeten werken. Ondanks het grote verschil in rating zette Gerrit prima schaak op het bord, doch moest toch uiteindelijk buigen voor de Steenwijker en zo was de stand na ruim drie uur spelen weer precies gelijk; 1 ½ – 1 ½ . Op bord 2 had Wiebe Hoekstra met wit in Auke van Urk eveneens een zeer sterke tegenstander. Wiebe, een voor de concurrentie in het Friese schaak nog grote onbekende, gaf van Urk meer dan uitstekend partij en wist met een slimmigheidje op het einde de partij zelfs in zijn voordeel te beslissen. Dat was een geweldige verrassing en leverde Bakkeveen de teamoverwinning op met 1 ½ – 2 ½ .

De schakers van Bakkeveen-1 mogen volgende maand in de kwartfinale aantreden tegen de winnaar van WES-1 tegen Philidor-2 en  hebben kans op een primeur: Nog nooit bereikten de ‘Feansters’ de halve finale van de FSB-beker. In voorgaande edities versperden achtereenvolgens, Emmeloord, Sneek en dus Steenwijk de weg naar de laatste 4.

Verslag: Dirk Müller        

Geef een reactie

Zoeken
Meer nieuws
Reageren?
Previous Next

» Reageer hier