Hierbij het verslag van de wedstrijd Bakkeveen-2 tegen Emanuël Lasker-1 uit St. Anna Parochie gespeeld op 29 januari 2019 te Bakkeveen. Uitslag: 1/2 – 3 1/2.

Wiebe Hoekstra – Sikko Ros 2194
Wiebe heeft nog geen rating als nieuw lid van de FSB
Invaller Wiebe Hoekstra mocht aan bord 1 aantreden tegen de nummer 1 van Emanuel Lasker: Sikko Ros met een rating van bijna 2200. Na een gedegen start had Wiebe de best aanvalskansen op de koningsvleugel waar zwarts dame ietwat opgesloten raakte aan de andere kant van het bord. Door onzorgvuldig spelen, werd de tweede toren maar niet in de aanval betrokken. Hierdoor was later een counterstukoffer niet effectief genoeg en door nog meer slechte zetten leek het op het laatst wel op weggeefschaak vanaf de kant van Wiebe. Na torenverlies restte alleen nog de felicitaties aan de tegenstander met in het achterhoofd dat de partij net zo goed gewonnen had kunnen worden. Een attractieve partij met helaas niet de juiste beloning aan het einde!

Robin Baines 1683- Tjalling Wiersma 2122

D4, d5 ….; een Colle systeem. Ging gelijk op; wit kreeg een gedekte vrij pion op c5 wat de nodige aandacht vereiste. Maar rond zet 42 stonden wij gelijk, wit met Loper, Toren en 5 pionnen en zwart met hetzelfde behalve een Paard in plaats van Loper. Maar in plaats van geduldig afwachten ging ik aan de haal, ruilde paard tegen loper en kwam in een toren eindspel. Theoretisch remise maar wit had een vrijpion helemaal alleen op de a lijn; moeilijker voor zwart dus. Mijn tegenstander vertelde dat hij ooit wereldkampioen correspondentie schaak was en, voordat de computer zijn intrede deed, een specialist in toren eindspellen. Dat heb ik ervaren: zet 56., om 23:45 kon ik opgeven.

Jaap Weidema – 1620-Rienk Sijbesma 2092

Ach, dacht ik, laat ik de ouwe vertrouwde b4-opening maar weer eens van stal halen. Mijn tegenstander richtte zo ongeveer alles wat hij had op mijn koningsstelling. Al snel bracht hij zijn dame in het geweer. Door een pion te offeren kon ik even later de dames ruilen en had een actieve toren. Na geduldig manoeuvreren aan twee kanten resteerde een eindspel van loper met pion tegen paard en twee verbonden pionnen. Volgens mij was het remise, wat ik ook aanbood, maar mijn tegenstander vond zeker dat hij met die pluspion kon winnen en speelde door. Na 68 zetten kwamen wij remise overeen.

Anne van Streun 1645- Dolf Wissman 1982

Tegen een Pircverdediging ging de witspeler, Dolf Wissman, ten aanval met Le3-Dd2 en g4 en h4.
Mijn tegenaanval op de damevleugel verliep trager, waarop ik dacht met een “geniaal” stukoffer op pion g4 de witte koningsvleugel open te leggen.
Helaas accepteerde wit dat stukoffer niet en sloeg zelf toe, waarop de zwarte stelling instortte.
De volgende keer maar wat minder “geniale” zetten doen…

Geef een reactie

Zoeken
Meer nieuws
Reageren?
Previous Next

» Reageer hier