Verslag wedstrijd Mid Fryslan  – Bakkeveen 2     4 februari 2019

Het tweede team van schaakclub Bakkeveen toog maandagavond 4 februari onder zeer gure omstandigheden naar het hart van Friesland om tegen het derde viertal van Mid Fryslan te strijden voor het kampioenschap van klasse 2C. Bij een overwinning zouden we vrijwel zeker zijn van de titel maat het liep anders…

Jasper aan bord 1 speelde tegen Geert van der Velde een dramatische slechte wedstrijd. Na al een dubieuze voortzetting tegen de Caro-Kann opening van zijn tegenstander deed Jasper op zet 13 de enige mogelijke slechte zet wat hem tenminste een pion en een rampzalige stelling zou kosten. De oplossing was echter nog slechter en leverde zwart een vol stuk en daarna de kwaliteit op. Kortom, een avond om snel te vergeten.

Bij Jaap tegen Stean Krist  op bord drie zag het er in eerste instantie veel belovend uit. Hij wist een diepe wig te drijven in de zwarte stelling met allerlei witte pionnen op de vijfde en zesde rij. Maar na afruil van veel stukken bleef Jaap met een pion achter in een remise achtige stelling. En daartoe werd al snel besloten Deze keer dus geen marathon partij voor Jaap!

Anne ging op bord vier zeer strijdvaardig op zoek naar de witte koning van Thomas Douma die lang was gerokeerd. De opgerukte b-pion in samenwerking met een paard en de zwarte dame zorgde voor veel dreiging maar ook zijn tegenstander zat niet stil en wist stille dreigingen te creëren tegen de niet-gerokeerde koning van Anne. En net toen Anne zijn dame op veld a3 zette voor een blijkbaar onoverkomelijk mat op b2 offerde zijn tegenstander allerlei stukken en werd Anne’s koning ver opgejaagd en was de stelling verloren. Met veel bluf van Anne en een grote fout van Thomas leek de partij te eindigen in eeuwig schaak en werd remise overeengekomen. Jammer zo bleek later want Anne stond toch gewonnen en had een mat in drie kunnen forceren.

Op bord 2 stond Robin tegen Geart Jacob de Jong aanvankelijk goed tot zeer goed en kreeg een mooi middenspel met een pion voorsprong en een sterk loperpaar. Door een mooie combinatie van wit werd Robin gedwongen om zijn dame te geven voor een toren en loper maar de zwarte stelling was zeer gesloten en had Robin moeite met het activeren van de torens. Jacob maakte daar handig gebruik van en wist met een matdreiging op h7 en g7 de zwarte stelling te breken. In het teambelang sloeg Robin een strategisch remise aanbod af en speelde door voor de winst. Het mocht niet baten, de dame was te sterk!

Een 3-1 nederlaag dus en met nog 1 wedstrijd te gaan lijken de kansen op het kampioenschap verkeken, maar je weet nooit hoe een schaakkoe een schaakhaas weet te pakken!

Jasper Zijlstra