Wijnjewoude – Lang had schaakclub Bakkeveen een goed resultaat in de hand tegen koploper Emmeloord-1, doch uiteindelijk zegevierden de Flevolanders met 1-3. Hierdoor zakken de Opsterlanders met hun eerste team tot kort boven de degradatiezone in de 1e klasse B van de FSB.

Op bord 1 speelde Anne van Streun met zwart tegen de sterke Timo Koffeman. Ondanks het grote verschil in rating bleef Anne goed bij de Emmeloorder in de buurt tot diep in het eindspel. Toen won het witte paard toch nog van de zwarte loper en ging de partij verloren; 0-1. Eenzelfde soort verhaal ontspon zich op bord 2. Daar had Jaap Weidema met wit tegen de eveneens erg sterke Frank Hoogenboom met wit heel lang het initiatief gehad. Dat kwam met name door Jaap’s 1.b4 wat wit op z’n minst gelijkwaardig in het eindspel bracht. Daar ging het nog mis door het toch wel actievere spel van Hoogenboom; 0-2.

Op de borden 3 en 4 waren de Bakkefeansters echter sterker in het eindspel gekomen. Ben de Vries had met wit tegen Nico Lemson laat een gezonde pion gewonnen. Ondanks een paar wat minder gunstige ruilen, leek het eindspel met koning tegen koning en een pluspion op tempo’s toch te winnen geweest te zijn. Daar leek wat mogelijk. Lemson kon echter op tijd de stelling ‘dicht’ zetten en zo eindigde de partij in remise; ½ – 2 ½. Op bord 3 had Dirk Müller met zwart een geofferde pion van Henk Valkema weten te behouden. In het middenspel leek even álles voor de Bakkeveen-speler te winnen, maar Dirk wist de juiste voortzetting niet te vinden. Ook hier moest Bakkeveen ondanks de pion meer berusten in een remise; 1-3.

In plaats van terug te komen in de wedstrijd en wellicht een puntje van de ongeslagen Emmeloorders af te snoepen, ontsnapte deze toch wel met het nodige fortuin. De volgende competitiewedstrijd spelen de Opsterlanders op 11 maart in en tegen Heerenveen-1. Eerst wachten op 27 februari echter schakers van het reserve team van de “koninklijken” uit Leeuwarden, Philidor 1847, voor de kwartfinale van de Friese Beker.

Verslag: Dirk Müller.