Leeuwarden, 27-02-2019

Op 27 februari moest het bekerteam van schaakclub Bakkeveen het in de kwartfinale opnemen tegen het tweede bekerteam van Philidor uit Leeuwarden. Bij voorbaat al een moeilijke opgave gezien het krachtsverschil. Die jongens spelen op landelijk niveau, een soort Cambuur tegen Harkemase Boys in de voetballerij dus. En tot overmaat van ramp was onze topspeler Dirk Mῧller niet beschikbaar.

Gerrit Meppelink speelde op bord 1 een lastige partij met de zwarte stukken. De hele partij een gedrongen stelling met een gevaarlijke aanval op de koningsvleugel die bijna niet te keepen viel. Uiteindelijk gaf een vrijpionnetje op e6 de nekslag en moest Gerrit opgeven.

Jasper Zijlstra aan bord 4 beging in het middenspel een onnauwkeurigheidje wat door een mooi schijnoffer van de zwartspeler een pionnetje kostte. En dat pionnetje bleek genoeg om, samen met een bijzonder vervelend paard, in het eindspel voor zoveel moeilijkheden te zorgen dat verlies onontkoombaar was.

Wiebe Hoekstra op bord twee ging voortvarend van start en kreeg een mooie wig in de zwarte damevleugel. Helaas bleek na afruil van enkele pionnen dat de zwarte stukken van Wiebe’s tegenstander actiever stonden opgesteld en werd Wiebe langzaam na achteren gedrongen met uiteindelijk de keus tussen mat of stukverlies… opgegeven dus!

De eer werd gered door een prachtige partij van Ben de Vries met zwart aan bord drie die het opportunistische spel van de tegenstander op de koningsvleugel mooi weerlegde door een stukoffer. Daarna viel de blootgelegde witte stelling als een kaartenhuis in elkaar en scoorde Ben een mooi tegendoelpunt in de late minuten van de wedstrijd! Al met al een mooi beker seizoen voor het team van Bakkeveen 1.

Jasper