Wijnjewoude  – Na een verblijf van 4 seizoenen achtereen in de prestigieuze FSB 1e klasse, moet Bakkeveen-1 volgend seizoen een stapje terug doen. Na nederlagen in de slotronden tegen Heerenveen-1 en Steenwijk-2 belandden de Opsterlanders op een voorlaatste plaats in de klasse. Na een papieren ‘barrage’ met de nummer voorlaatst van de parallelklasse, volgde alsnog degradatie.

Tegen Heerenveen-1 ging op 19 maart bijna alles mis. Enig lichtpuntje was de remise van Gerrit Meppelink met de witte stukken op bord 1 tegen Klaas Abma. De Heerenveners, die hadden geanticipeerd op de tactische opstelling van Bakkeveen wonnen op alle andere borden. Jasper Zijlstra, Ben de Vries en Dirk Müller deden wat ze konden maar het zat in alle gevallen niet mee; ½ – 3 ½.

In de laatste ronde op 9 april jl. moest Bakkeveen nu een gelijkspel tegen het lager geklasseerde Steenwijk-2 halen. Dat kon zich echter door een overwinning nog ten koste van Bakkeveen redden. Dat maakte de wedstrijd natuurlijk erg spannend. Voor de Opsterlanders won Wiebe Hoekstra op bord 1 en remiseerde Dirk Müller op bord 4. Dat deed hij door in een kansrijke stand zijn dame te verliezen maar met toren en loper zó sterk terug te komen dat tenminste een half puntje nog kon worden gered. Omdat Gerrit Meppelink op bord 2 en Ben de Vries op bord 3 puntloos bleven, was dat echter natuurlijk niet genoeg en ging deze wedstrijd nipt verloren: 1 ½ – 2 ½.

Directe degradatie werd hierdoor door Bakkeveen vermeden. Later volgde die alsnog. De ‘lange afstand’ concurrenten van de Feansters wonnen namelijk beide hun partijen en redden zich op die manier op het laatste nippertje. Dat was des te sneuer, omdat Bakkeveen de slotronde van de 1e klasse B in Wijnjewoude succesvol had georganiseerd en het hele seizoen op een veilige plaats in de klasse had gestaan.

Volgend seizoen pakken we de draad weer op en hopen op een spoedige terugkeer in één van de hogere schaakklassen!Verslag: Dirk Müller