Buitenpost, vrijdag 11 oktober 2019.
Verslag: Robin Baines

Jasper aan bord 1  begon voortvarend met de witte stukken aan zijn partij. Een aanval over links, vervolgens over rechts en toen weer links maar de Buitenpost voorman wist alles te pareren. Een tegenaanval van zwart door het midden kostte hem echter een belangrijke pion en na een omvangrijke ruil bleef er een lastig eindspel over. Met een beetje bluf van Jasper gaf de zwartspeler onder een dreiging van mat iets te snel op. Maar het punt was binnen en het gelijkspel voor het team veilig gesteld.

Robin aan bord 2 met zwart. Slavische Verdediging. Ik dacht het rustig aan te doen, wat druk over de c-lijn, een tikje saai allemaal maar paste bij het regen gekletter op het dak. Ik heb mezelf een beetje gepind (over de c-lijn) om afruil naar ongelijke lopers te vermijden. Later met 6 stukken over de c-lijn heeft mijn tegenstander een paard ook op de lijn gezet, en zoals dat kan in schaken was er opeens chaos; ik won 2 stukken en wit ging door zijn klok in verloren stand.

Jaap speelde aan bord drie zijn vertrouwde b4-opening. De opening liep voortvarend, zijn tegenstander leek niet goed te weten hoe hij er mee om moest springen. Al snel had Jaap een grote tijdvoorsprong, die opliep naar meer dan twintig minuten toen de zwartspeler een indeling voor een aantal clubspelers moest maken. Dat bleek voor de uitslag van de partij weinig uit te maken want in het verre middenspel zag Jaap over het hoofd dat er een paard van hem instond en het loodje legde waarna hij opgaf. Het begint er op te lijken dat de geschiedenis zich herhaalt. Evenals in het vorige seizoen verliest Jaap de eerste weken partij na partij. Hij wijt het zelf aan chronisch slecht slapen.

Aan het vierde bord speelde Anne van Streun met zwart de Hollandse verdediging. Al snel bestormde zwart met zijn stukken en pionnen de witte koningsstelling. Iets te snel, want  de witte dame deed een sublieme zet, waardoor een dubbelschaak dreigde en verlies van een loper. Met een stuk minder en een doodgelopen aanval werd zwart naar de nederlaag gedwongen. Haastige spoed is …..

Geef een reactie

Zoeken
Berichten