6 nov. 2019
Gezien het ratingverschil zou het een gemakkelijk avondje moeten worden voor Bakkeveen. Het pakte echter heel anders uit.

Op bord 1 speelde Bauke Hoogstra met zwart tegen Rink Bednar.
Rink opende met e4, Paard f3, Lc4. Bauke speelde niet de beste ( te passieve) zetten en kwam al gauw in een opgesloten stelling terecht.
Het was allemaal nog wel te verdedigen maar wit bouwde secuur de druk verder op. Pas na 18 zetten werden er een aantal stukken en pionnen geslagen. De stelling die daarna overbleef was duidelijk in het voordeel van wit. Zwart bleef last houden van zijn slechte opening en moest uiteindelijk in verloren positie opgeven. 0-1

Op bord 2 ging Jack Zeilstra met wit de strijd aan tegen Jaap te Velde van DSC . Na opening met Paard f3 en de tegenstander met pion d5 begon Jaap met zijn loper aan te vallen.
Na het afruilen van en aantal stukken bleef er voor Jack een mooie stelling met open lijnen over. De tegenstander had zijn stukken slecht ontwikkeld en liep daardoor achter de feiten aan. Na het afruilen van enkele stukken zette Jack zijn tegenstander onder druk. De tegenstander maakte fouten en Jack pakte een pion en later nog een loper, de dames werden geruild..
In het eindspel was het duidelijk dat Jack zijn voorsprong om kon zetten naar winst. Zij tegenstander gaf toen maar op, een verdiende overwinning voor Jack : 1-0

Op bord 3 Speelde Jelle Bergsma met zwart tegen Albert Meijer.
Gelijk in het begin van de partij verloor Jelle een belangrijke pion E5. De daarop volgende aanvallen van wit waren lastig maar konden door zwart nog goed gepareerd worden. Na de Dame afruil raakte Jelle helaas weer een pion en zijn Koning stond nu toch wel in een open veld. In het eindspel maakte wit nog een fout. Daarmee was een 2e verlies voor Bakkeveen 3 een feit: 0-1

Op bord 4 speelde Freek Leistra met wit tegen Eise Eppinga, een tegenstander met een gelijkwaardige rating. Na een standaard opening kwam Freek er meteen slecht voor te staan, er werd ook nog materiaal verloren. Vervolgens herstelde Freek de situatie en hield in het eindspel zelfs een pion en een loper meer over dan Eise. De andere partijen waren reeds afgelopen ( tussenstand 1-2 ) en met winst zou Freek nog een remise in de uitstand kunnen bewerkstelligen. Helaas kon de pion door een dreigende pat-stelling niet worden gepromoveerd. Een onvermijdelijke remise was het gevolg. Freek en Eise waren het er beide wel over eens dat dit ook de enige juiste uitslag was van een partij met fouten over en weer. Remise: ½ – ½

Bakkeveen 3 verloor derhalve deze thuiswedstrijd teleurstellend met 1 ½ – 2 ½. Na de wedstrijd was er onder de Bakkeveenster spelers enig ongeloof, maar de conclusie was terecht dat men gewoon niet scherp genoeg had gespeeld. Wellicht onderschatting van de tegenstander? Voor een latere uitwedstrijd tegen DSC 2 zullen de Bakkeveensters 3 hun messen scherper moeten slijpen !

Geef een reactie

Zoeken
Berichten