Bakkeveen, 13-11-2019. Een dramatisch avond met 4 ingewikkelde partijen en tenminste 3 harde gevechten. Ik Robin Baines kwam, op boord 3 met zwart, terecht in een ingewikkelde Dame Gambiet geweigerd met beide Dames voorop en kwetsbaar. Dat gaf de partij een hele apartkarakter met aftrek (pin and win) links en rechts en bleek, kleine kansen door wit en zwart gemist. Rond de 20ste zet kon ik veel afwikkelen en met pionnen, dames en 1 toren werd remise overeengekomen. Ik was opgelucht; flink verkouden had ik weinig zin in een lange avond.
Op het moment dat ik bevrijd was van mijn partij had onze Super Sub JP (Menno Peter van der Meer) winnende aanval met wit op bord 4; ook ingewikkeld met pionnen, torens en paarden, de torens en paarden, gelukkig, allemaal om de vijandige koning genesteld. JP vond de goede zetten en kon een toren met paard pakken met schaak waardoor zijn eigen ongedekte toren genadeloos konden toeslaan.
Op dat moment was Jasper Zijlstra op boord 1 met zwart, een stuk voor maar moest wel een vrije pion van zijn tegenstaander zien te pareren. Ik keek en ik dacht als die pion eraf is! Maar hoe?
Anne van Streun op bord 2 met wit, moest een aanval van torens en dame zien af te vechten; zijn koning was nogal bloot. Met iets meer tijd (11 minuten tegen 4) ging hij er goed voor zitten en vond een onwaarschijnlijke (naakte) koningswandel wat leek op een ring. Naar 10 (of was het meer?) konings zetten was zijn koning min of meer bij af. Zijn tegenstander was een beetje duizelig en moedeloos van die wandelpartij geworden; zag dat er geen mat mogelijk was en ruilde de torens af met 1 pion winst. Opgelucht overzag Anne dat hij niet de tweede toren had moeten terugslaan, maar de vijandelijke loper met een winnende tegenaanval!
Inmiddels en terwijl het duidelijk was dat hij veel beter stond, liet Jasper een stuk instaan. Nadat het stof gevallen was, was er remise overeengekomen; Jasper briesend door de gangen en zalen van de Stripe.
Het stond nu 2 – 1 voor Bakkeveen en iedereen verhuisde naar boord 2 waar Anne in diepe concentratie en met 6 minuten tegen 3 (er komt steeds 30 seconden per zet bij) op aanval overging. Nou hij houdt niet van passief verdedigen en na zijn koningswandel had hij nu een beetje initiatief. Hij gooide zijn pionnen in en probeerde eeuwig schaak af te dwingen. Maar uiteindelijk waren de schaakjes op en zijn tegenstander kon de dames afruilen. Met 2 verbonden vrijpionnen, loper tegen paard was het na een heroïsch gevecht voorbij.
Het was 2-2 geworden. De vorige wedstrijd was ook 2 – 2 en weer hadden wij het gevoel dat wij wat gemist hadden.

Robin Baines

Geef een reactie

Zoeken
Berichten