BOLSWARD 19-11-2019

Eventjes…..

Zaal 6 van Het Convent. Daar spelen wij. Waar ooit nonnen voor de gelovigen zorgden. Eerder doemde de kerk op. Vol verlicht. Imposant. Wiebe op 1 vandaag. Wilde graag zwart en krijgt wat hij wilde. “Vroeger hoorde je alleen de klokken hier, nu alleen ons nog”, zegt onze gastheer. Gerrit geeft al snel een stuk voor de aanval. Ik ben op het droge voordat mijn partij goed-en-wel is begonnen. Alles wint. Mooi. Wij van Bakkeveen-1 strijden voor de Friese Beker en doen nét alsof we die kunnen winnen. Voor eventjes. Ben worstelt zich door zijn wedstrijd. Kan alle kanten op, daar. De torenklok buiten slaat 10. “Oh, oh Bolsward, mooie stad”, denk ik. Wiebe speelt een pion te snel door en ziet zijn dame opgesloten worden. Zijn tegenstander bekend sterk in remises maar zal vandaag meer willen. Lijkt mij. Gerrit komt aan de winnende hand met dame en torens. Wiebe strijkt de vlag. Aan de kleine bar beneden kom ik een oude bekende tegen. Die schaakt daar. Ik ben nu ook in Burgum gaan spelen”, zegt hij. Dichter bij huis, zei zijn vrouw. “Ik vind daar gewoon mijn draai niet”, zegt hij. “Niet zo als hier”. Ik snap dat wel. “Wat wil je drinken, Dirk?”, vragen ze. Doe maar een biertje. Voor Gerrit en Ben, waar het op de borden heel spannend is, halen we water. Ben blijft overeind met een minuspion. Lopers van verschillende kleur. Remise. Meer zit er niet in. Ongemeen spannend bij Gerrit. Een gelijkspel betekent een snelschaak barrage. Voor het verder komen. Het komt er niet van. De diagonalen van zijn tegenstander té machtig. Mat. 1 ½ – 2 ½. We zijn uitgeschakeld. “Kan ik er zo uitrijden?”, vraagt Ben. Dat kan. We rijden door de kronkelende straatjes van een oud centrum. Mistig, inmiddels. Volgend jaar weer. Doen alsof we de beker kunnen winnen. Voor eventjes.

Verslag: Dirk Müller