LAGE LANDEN
Warm is het, voor de tijd van het jaar. Hartje winter en boven de 10 graden. Binnen regent het beste wensen. Want we staan aan het begin van een nieuw jaar. De mannen van de lage landen zijn vandaag bij ons op bezoek. De Lege Geaen. Een gebied van kleine dorpen, dijken, polders. Een gedempte binnenzee. En laag, lager nog dan de provincie. De gasten, voor het eerst bij schaakclub Bakkeveen op bezoek, bieden serieus tegenstand. Wiebe Hoekstra moet een vrij-pion toestaan maar zit daar zelf niet mee. Die pion wordt immers zwak als de dekking wegvalt en daar richt hij zijn pijlen op. Gerrit Meppelink is snel de baas over de diagonalen. Maar zijn opponent speelt fanatiek tegen. Een echte tweekamp. Ben de Vries schuift een pion door voor een penning maar wordt zelf gevangen omdat zijn koning nog niet veilig staat. Na de lange rokade ziet dat er beter uit. Nu op pad om de verloren pion terug te winnen. Ik loop inmiddels langs de borden van de anderen. “Ben je al klaar, Dirk?”, vragen ze. Het antwoord is “ja” . De tegenstander verslikt zich kort na begin in mijn zwarte verdediging. Pent de eigen pion en verliest een paard. Er is geen compensatie en dus geen uitzicht meer. “Ik zag het al terwijl ik de toren speelde”, zegt hij later. Ik ook, gelukkig. De eerste winst is binnen. Het gevecht op de andere borden gaat verder. Als de strijd tegen het water. “Ik zie de wolken schuimen, als de golven van de zee, waar de dijken en de duinen, die een weerloos volk beschermen, veiliger zijn als gebed van pastoor en dominee”. Gerrit’s opponent gaat ten onder aan pion en toren. Een gedegen winst en 2-0 voor. Maar daarmee nog niet gedaan. Ben ruilt af naar een open torenlijn voor de man uit de lage landen. Later is dat niet meer verdedigbaar: Er wordt een toren geofferd en een pion loopt door. Einde verhaal. Nog maar 1 puntje voor… Wiebe heeft ‘zijn’ pion niet gekregen en moet torens en dame in zijn stelling dulden. Dat gaat maar net goed en met zijn remise ontspringen we de dans van een gelijk spel. Uitgestreden zegevieren wij met 2 ½ – 1 ½ .

Geef een reactie

Zoeken
Berichten