Wijnjewoude 12-02-2020

Koninklijken

We spelen tegen KSC Philidor 1847 uit Leeuwarden. Of te wel: de “Koninklijken”. Genoemd naar een Franse schaakmeester uit de 18e eeuw. Francois Philidor. Die was, naar verluidt, zijn tijd als schaker ver vooruit en geldt als grote voorvechter van het pionnenspel. En hij was een verdienstelijk componist. We zijn in De Stripe deze avond met z’n vieren: Ben de Vries, Gerrit Meppelink, ik (Dirk Muller) en Jasper Zijlstra. Jasper valt in voor Wiebe Hoekstra. Die is verhinderd. Jasper heeft een druk programma op de vooravond gehad, maar is toch op tijd ter plekke om Bakkeveen-1 te helpen. Mooi! De gasten beginnen niet erg ‘upper class’. De opponent van Gerrit behandelt de opening niet goed en komt snel een stuk achter. En er dreigt meer. “Binnenkort al het eerste punt?”, denk ik. Ben valt met lopers en dame inmiddels volop de vijandelijke koning aan. Die weet zich te redden op onconventionele wijze met een spinnenweb van pionnetjes. Ook daar is het gevaar voor de schakers van Philidor zeker nog niet voorbij. Jasper wint een pion, rocheert niet en de tegenstander mobiliseert zijn zware strijdkrachten op de koningslijn. De plus pion gaat verloren, maar Jasper komt stapje-voor-stapje in wat veiliger spel. Ik speel een solide opening met zwart maar krijg toch een serieuze aanval over mij heen met dame en paard. Dat oogt gevaarlijk, doch mijn ervaring zegt mij dat mijn tegenstander zijn stukken nu eigenlijk op de verkeerde plekken heeft staan. Daarmee ga ik aan de slag. Elders in het restaurant doet NAC het goed tegen AZ en scoort Ajax tegen Vitesse. Dat trekt wat publiek weg. De Philidor-speler tegenover mij is te hard van stapel gelopen en kan ondanks taai spel pionverlies niet langer voorkomen. Ik wikkel af naar een toreneindspel met 2 pionnen meer en win dat ook; 1-0 voor. “Nu moet mijn tegenstander ook echt niets meer verkeerd doen”, zegt Ben als we elkaar bij de bar treffen. Ik sta daar nog steeds als hij terugkomt. “Ik heb hem om”, zegt hij dan. En inderdaad, het tweede punt is ook binnen; 2-0. Jasper brengt kort daarna het ons verlossende ‘halfje’ binnen. Zijn stelling inmiddels gelijkwaardig en een ‘onbeslist’ dan ook terecht; 2 ½ – ½ voor!. De eersten zijn niet zelden de laatsten en vanavond treft dat Gerrit. Al vroeg op winst is hij toch het laatst nog aan zet. Maar hij wint wel. In een pion-tegen-pion gevecht promoveert hij het eerst. De “Koninklijken” feliciteren ons zeer sportief en maken zich op voor de terugreis met een ½ – 3 ½ verlies op zak. Goed gespeeld, en met nog 2 ronden te spelen blijven we bovenaan!

Dirk Muller

Geef een reactie

Zoeken
Berichten