Schaakclub Bakkeveen verder in Friesland Cup

Buitenpost – Op 31 oktober speelde Schaakclub Bakkeveen in de voorronde van de FSB-beker tegen De Twee Kastelen uit Buitenpost. Op het spel stond een plaats in de eerste ronde, waarin Sneek de tegenstander zou zijn. Saillant detail hierbij was dat het juist de Sneekers waren die Bakkeveen vorig seizoen uit de kwartfinale hielden. Een overwinning op De Twee Kastelen zou de weg naar een revanche openen.

Bakkeveen, dat al een aantal seizoenen geen overwinning meer in de beker had kunnen boeken, had in deze wedstrijd de beste start. Op bord 3 speelde Dirk Müller met zwart een spannende partij tegen Jan Bergmans. Bergmans liet zich in op een complexe slagvariant op Müller’s koningsstelling maar kwam daarbij zelf met zijn torens op de onderste rij onder zware druk te staan. Dat liep voor hem niet goed af, zodat Bakkeveen het eerste punt kon bijschrijven; 1-0. Op bord 1 had Jorn Brouwer met zwart tegen Melle Bosma het centrum in handen gekregen. Dat gaf hem zowel op de konings- als op de damevleugel goede aanvalskansen. Toen Bosma onder de dreiging van Jorn’s pionnen stukken moest gaan terugtrekken sloeg de Bakkefeanster toe met een fraai dame-offer en een matcombinatie; 2-0. Ben de Vries bouwde zijn partij met wit op bord 4 tegen Wiebe van der Velden zorgvuldig op. In de loop van de wedstrijd won hij een kwaliteit waardoor de stelling van zijn tegenstander heel moeilijk speelbaar werd. Toen De Vries de lichte officieren van Van der Velde ook nog op één rij wist te krijgen stapelden de dreigingen voor de Buitenposter zich wel érg hoog op. Opgave was hier de juiste beslissing; 3-0. Op bord 2 dicteerde Gerrit Meppelink met wit tegen Bartele Bosma de wedstrijd. Bosma ‘hing’ in de verdediging maar wist, mede doordat Meppelink zich een aantal slordigheidjes in de aanval permitteerde, regelmatig spelde-prikken aan zijn tegenstander uit te delen. Één van die acties leverde zelfs een stuk op, dat de Bakkefeanster met een fraaie tegenaanval op de koningsstelling van zwart daarna weer terug wist te winnen. Toen de kruitdampen waren opgetrokken en de dames waren afgeruild, had het eindspel van zes tegen zes pionnen Meppelink naar remise moeten voeren. Bosma verhinderde dat echter met een sterke tempo-zet en redde daarmee voor De Twee Kastelen op deze avond de eer; de eindstand werd hiermee 3-1 in het voordeel van de Opsterlanders.

In het hoofdtoernooi van de FSB-beker speelt Schaakclub Bakkeveen nu wederom voor een plaats in de kwartfinale thuis tegen Sneek.

Verslag van Dirk Müller.