Wijnjewoude – In de Stripe speelde Bakkeveen op 18 november 2015 haar eerste competitiewedstrijd dit seizoen in de 1e klasse B van de Friese Schaakbond. Tegenstander was het vierde team van K.S.C. Philidor 1847 uit Leeuwarden. Van te voren al beloofde dit een spannende wedstrijd te worden omdat beide teams reeds een aantal jaren in de 1e klasse verblijven en gewend zijn op dit niveau te spelen. Ook qua ratings ontliepen de teams elkaar niet veel. Een zeer spannende wedstrijd werd het dan ook, waarin de Bakkefeansters de overwinning nog in het laatste uur van de wedstrijd moesten laten lopen. Het werd uiteindelijk 3 ½ – 4 ½ voor de Leeuwarders.

Bakkeveen trad aan zonder Ben de Vries. Voor hem was Menno-Peter van der Meer in de ploeg gekomen. Philidor had twee talentvolle jeugdspelers op de topborden gezet. Die moesten het opnemen tegen de sterkste Bakkefeansters, Milan Heller en Dirk Müller. De eerste uitslagen vielen dan ook op deze borden. Milan had met zwart op bord 1 zijn tegenstander Marten van der Laan al snel in de tang, won een kwaliteit, zette dat om in een stuk vóór en won eenvoudig de partij; 1-0 voor Bakkeveen. Dirk, met wit op bord 2, profiteerde optimaal van het nogal onvoorzichtige aanvallende spel van de jonge Abe Algra. Hij scheidde de vijandelijke koning vakkundig van diens hulptroepen zodat schaakmat al snel niet meer te vermijden was. Mooi was het torenoffer dat Dirk daarvoor gebruikte; 2-0. Op bord 3 had Robin Baines met zwart een gelijk opgaande partij tegen Erik van der Lee gekregen. In een situatie zonder veel aanvalsmogelijkheden voor beide spelers bood van der Lee remise aan. Die werd door Robin aangenomen; 2 ½ – ½ . Jaap Weidema had op bord 8 een spannende partij die op een gegeven moment, ook door de aanwezigheid van bijna nog alle stukken op het bord, letterlijk en figuurlijk vast kwam te staan. Het was hier óf alles nog een keer op z’n kop zetten en zo nodig nog een nederlaag riskeren, óf berusten in remise met Pieter Ploeger. Jaap deed het laatste; 3-1. Op bord 7 met zwart had Bauke Hoogstra tegen de ervaren Henk van Willigenburg op het oog het betere van het spel. Met nog twee loperparen op het bord was er echter voor geen van beide spelers veel eer te behalen, zodat het ook hier remise werd; 3 ½ – 1 ½ .

Met nog drie partijen te gaan was de winst voor Bakkeveen nu dichtbij. Nog één puntje was daarvoor nodig. Menno-Peter van der Meer had in het vroege middenspel daarvoor nog kansen. Toen zijn partij tegen Leo van Maanen voortschreed kwam hij echter minder te staan. Zijn pionnen werden meer-en-meer geïsoleerd en uiteindelijk gingen er daarvan zelfs twee verloren. Menno-Peter bleef zich echter stevig verzetten maar kwam daarbij in tijdnood. De stelling was zó uiteindelijk niet meer te redden; 3 ½ – 2 ½ . Philidor kroop in de stand langzaam dichterbij en maakte zelfs gelijk toen op bord 5 Jorn Brouwer met zwart in het eindspel met zijn koning na een schaakje de verkeerde kant op stapte. Hij had het zijn tegenstander Siem van Eijck in een heel complexe partij tot dan toe zeer lastig gemaakt en zelfs materiaal gewonnen. Door diverse matdreigingen leek Jorn aan het langste eind te gaan trekken, maar dat mocht uiteindelijk niet zo zijn. Een voor Jorn en Bakkeveen wel zeer ongelukkig verloop van deze partij; 3 ½ – 3 ½ . Gerrit Meppelink speelde toen op bord 4 met wit tegen Pieter Hoekstra al een tijdje met een materiële achterstand. Op het drukke en moeilijk bespeelbare middenveld van het bord had hij eerder een loper in moeten leveren. Gerrit bleef echter lang gevaarlijke dreigingen houden zodat er steeds hoop was dat de partij niet verloren zou gaan. Na een late dame-ruil vervloog die hoop definitief en haalden de schakers uit Leeuwarden de zwaarbevochten overwinning naar zich toe; 3 ½ – 4 ½ .

Schaakclub Bakkeveen was heel dichtbij een winst maar bleef achter met nul punten en een valse start in het nieuwe seizoen en moet nu op 14 december a.s. in Drachten tegen de plaatselijke DSC proberen de punten wel weer binnen te halen.

Verslag van Dirk Müller.