Wijnjewoude – Op woensdag 25 november 2015 moest Schaakclub Bakkeveen in de 1e ronde van de FSB-beker aantreden tegen het sterke bekerteam van Sneek. Na vier spannende partijen was de verrassing compleet: Met 3-1 wipten de Bakkefeansters Sneek uit de beker. Daarmee werd revanche genomen op de nederlaag tegen Sneek met exact dezelfde cijfers in het bekertoernooi van vorig jaar.

Teamcaptain Dirk Müller had de sterkte van de spelers deze keer wat verdeeld over de borden. Dat pakte uiteindelijk niet slecht uit. Het eerste momentje in de wedstrijd was echter voor de gasten uit Sneek: Het loten om de kleur aan het eerste bord werd door hen gewonnen en Bakkeveen moest spelen met de zwarte stukken op de oneven borden. De eerste uitslag op deze avond had Ben de Vries met wit op bord 4. Tegen Floyd Franken, een jonge talentvolle schaker uit, toevalligerwijze, Beetsterzwaag, liep het na dame-ruil kort na de opening uit op een volledig gelijke stand. Ben’s eerste remiseaanbod werd door de Sneeker nog afgeslagen, maar uiteindelijk kwam het toch van een remise; ½ – ½ . Jorn Brouwer had op bord 2 met wit al vroeg de aanval gekozen met de dame dreigend midden op het bord en een torenpenning van het paard van zijn tegenstander Dirk-Sieds Nolles. Toen de speler uit Sneek een bevrijdingsvariant miste werd zijn stelling onspeelbaar en haalde Jorn knap de overwinning binnen; 1 ½ – ½ voor Bakkeveen. Op bord 3 had Dirk Müller met zwart tegen Wytze Wiersma een agressieve variant van de Caro-Kann opening gekozen. Zijn pionnen waren vol bij de aanvallen betrokken. De speler uit Sneek had het hier moeilijk mee en kwam positioneel slechter uit de opening. Zijn stelling was echter nog lang niet verloren. Pas na een aantal goede beslissingen en veel geduld kon Dirk aan het einde van de avond in het eindspel de winst met de enig overgebleven pion fraai binnenhalen; 2 ½ – ½ . Hiermee was de verrassende zege van de Opsterlanders op het als veel sterker ingeschatte Sneek een feit! . De laatste partij van de avond, Gerrit Meppelink op bord 1 tegen de sterke Han Holl, was toen nog bezig. Gerrit kon goed overweg met de Indische opening van Holl en kwam in een gecompliceerde partij steeds beter te staan met zelfs uitzicht op winst. Met de spanning van de wedstrijd eraf, stemde hij laat op de avond in met een alleszins eervolle remise; 3-1.

Schaakclub Bakkeveen bereikte hiermee voor het eerst sinds 2008 weer een plaats in de kwartfinale van de FSB-beker. Deze zal plaatsvinden in januari 2016. De tegenstander moet nog bepaald worden, maar nu al is zeker dat het weer een opponent van formaat zal worden.

Verslag van Dirk Müller.