Wijnjewoude, 9 december 2015

Aan bord 4 speelde Leo Meerman met wit tegen Jan Harm Dijkstra. Leo kwam met zijn damegambiet niet echt lekker uit de opening, maar wist dat knap om te buigen naar een sterk centrum met een vrije d- en e- pion en de zwarte loper op de lange diagonaal ( a1-h8). Toen zwart zijn paard op f3 had afgeruild voor een loper keek de witte toren over een vrije g- lijn. De pion op de h- lijn deed goed werk en zorgde dat de tweede toren zeer gevaarlijk werd. Toen de e- pion in het centrum ook nog op de achterlijn promoveerde als dame moest Jan Harm Dijkstra opgeven. 1-0

Menno- Peter van der Meer bemande bord 1 tegen de sterke Jan Kroon.

Hier werd ook al gestart met een damegambiet. MP kwam goed uit de opening en kwam materieel gezien twee punten voor. Dit werd volgehouden tot de 29 ste zet. Onder tijdsdruk werd er een verdedigende torenzet gemist waardoor een winnende zet van de witte dame over het hoofd werd gezien. Zwart spartelde nog enkele zetten tegen maar doorgaan had geen zin meer. 1-1

Aan bord 3 speelde Sieb Hazenberg tegen Ruud Oegema. Sieb veroverde al snel een pion, daarna ontstond er grote druk op de zwarte koningsvleugel. Wit probeerde  met een paardenoffer de koningsvleugel open te breken, maar Sieb wist dit uitstekend te pareren en kwam een vol stuk voor. Na de verplichte dameruil bleef er toch een behoorlijke druk op de zwarte koning. Toen door onachtzaamheid de witte loper ook nog kon helpen moest er een toren ingeleverd worden en kreeg wit in het eindspel de overhand. En moest Sieb  uiteindelijk opgeven.1-2

Jelle Bergsma speelde aan bord 2 met wit tegen Max Slingerland. Jelle speelde als altijd een degelijke wedstrijd waarbij zijn tegenstander veel tijd gebruikte. In de loop van de strijd moest Jelle toch een paar pionnen weggeven; in het eindspel vochten Toren tegen Toren en drie pionnen van Jelle tegen 5 van zijn tegenstander de strijd uit. Om de strijd af te maken viel nog niet mee Jelle verdedigde zich met hand en tand en zijn tegenstander had nog slechts anderhalve minuut op de klok. Helaas voor Bakkeveen was dat toch net genoeg om de partij te verliezen. Eindstand 1-3

Helaas verloor ook het derde team twee dagen eerder van Drachten 3 met 2½-1½  Douwe Galama, Jack Zeilstra, en Siebolt Visser speelden remise en helaas verloor Simke Terpstra

 

 

Geef een reactie

Zoeken
Berichten