Drachten – In De Schakel in Drachten speelde Bakkeveen op 14 december een uitwedstrijd in de 1e klasse B van de Friese Schaakbond. Tegenstander was het eerste team van D.S.C.. De schakers uit Bakkeveen en omgeving hadden wat goed te maken: De vorige wedstrijd ging tegen Philidor uit Leeuwarden immers ongelukkig verloren. DSC daarentegen was goed begonnen. Er werd in de eerste ronde ruim gewonnen van Mid Fryslan 2 uit Akkrum. Op papier was SC Bakkeveen de sterkere en ook in de wedstrijd kwam dat er deze keer uit. Met 6-2 haalden de Bakkefeansters de overwinning relatief ruim binnen.

SC Bakkeveen trad op deze avond aan zonder Milan Heller Voor hem speelde Sieb Hazenberg. De eerste uitslag stond reeds een week eerder vast. Op 9 december won Ben de Vries, in een vooruit gespeelde wedstrijd, al met wit op bord 1 knap van Henk Mylanus; 1-0. Op de eigenlijke speelavond  had Jaap Weidema met zwart op bord 6 in zijn partij het beste van het spel. In het eindspel kon hij zijn lichte voordeel vol te gelde maken tegen Hans Dokter; 2-0. Robin Baines had, met wit op bord 3 tegen Roelof Moraal, in opening en middenspel geen beduidend voordeel weten te behalen. Toen er een dames + pionnen eindspel ontstond, besloten beide spelers terecht tot remise; 2 ½ – ½ . DSC kwam weer in de wedstrijd toen Gerrit Meppelink met zwart op bord 4, in een spannende wedstrijd tegen Mohammed Al-Sarayfi, een mat-aanval niet kon pareren. In deze partij met voor de spelers wisselende kansen brak de kwetsbare positie van de koning Bakkeveen uiteindelijk op; 2 ½ – 1 ½. De marge van twee punten vóór werd door de Opsterlanders weer hersteld, toen Dirk Müller met zwart op bord 2 het eindspel met 4 lopers + pionnen won. Dirk had vanuit een verdedigende positie een pionnetje gewonnen en zette, door handig gebruik te maken van zijn surplus aan tempo’s, deze kleine voorsprong om in winst tegen collega-teamcaptain Jan Anne Hogendorp; 3 ½ – 1 ½.

Al deze partijen waren zwaarbevochten en het was al laat op de avond toen de uitslagen vielen. In de slotfase van de wedstrijd wist Jorn Brouwer met de witte stukken op bord 5 beslissend voordeel te behalen. Hij had in een spannende partij veel druk op de koningsstelling van Wim van Zeijl gezet en dat kon de Drachtster op den duur niet meer verdedigen: Het was uiteindelijk voor hem mat óf de dame inleveren. Weer een mooie overwinning voor Jorn; 4 ½ – 1 ½. Op bord 7 was Sieb Hazenberg, eveneens met wit, op weg naar de overwinning. Hij had een stuk meer en nu moest alleen nog het pionneneindspel gewonnen worden. Sieb liep tegen Mikki Veljkovic echter in een gedwongen remise-stelling, waarbij Veljkovic’s koning de pionnen tegenhield en niet meer door Sieb’s koning of loper verjaagd kon worden. Een ‘narrow escape’ voor de Drachtster; 5-3. De meest sensationele partij van de avond vond plaats op bord 8. Hier legden Bauke Hoogstra met zwart en zijn tegenstander Johan van den Berg een partij op het bord die aan spanning niet te overtreffen was. Van den Berg ging de tijdnoodfase van de ontmoeting in met twee pionnen voorsprong en had dat af moeten maken. Bauke bleef echter geconcentreerd in de wedstrijd en wist in de laatste minuten van het spel de toren van de Drachtster buit te maken. Een overwinning met het geluk nu aan de kant van Bakkeveen. De einduitslag kwam hierdoor op 6-2 voor SC Bakkeveen, dat hierdoor punt-gelijk kwam met DSC.

In het nieuwe jaar gaat de competitie voor Bakkeveen-1 verder met de uitwedstrijd tegen Mid Fryslan-2 op 15 februari in Akkrum. Dan kunnen de Bakkefeansters met een overwinning een verdere stap zetten op weg naar klasse-behoud. Voor de eerstvolgende externe wedstrijd treedt SC Bakkeveen echter op 25 januari a.s., ook in een uitwedstrijd, voor de kwartfinale van de FSB-beker aan tegen SC Emmeloord. Of er ook gestunt kan worden tegen de Emmeloorders, vorig seizoen bekerwinnaar en derhalve grote favoriet in deze ontmoeting, zal dan blijken.

Verslag van Dirk Müller.