Hos rechts op weg naar een overwinning

In memoriam

Op vrijdag 10 maart 2017 kregen we de trieste mededeling dat onze oud voorzitter Hos van der Mark was overleden. Hij was al een tijdje ziek. Moe en kortademig. Zijn vrouw Jannie bracht en haalde hem de laatste tijd naar de Stripe om daar zijn schaakpartijen nog te kunnen spelen. Op 21 december schaakte hij daar zijn laatste partij tegen Dirk Muller die hij weliswaar verloor maar dat doet vrijwel iedereen op de club . 14 december speelde hij remise tegen Ben de Vries een bewijs dat hij nog goed schaakte.

Hos begon in Bakkeveen in 2005 toen we nog in de voetbalkantine schaakten. Hij was een vriendelijke rustige persoonlijkheid met humor en een geduchte tegenstander. Hij schreef altijd zonder uitzondering eerst zijn zet op en deed daarna zijn zet op het bord.

We zullen zijn aanwezigheid nu helaas definitief moeten missen. Een lege plek, hij hoorde erbij, was een van ons.


Donderdag 9 september 2021 kregen we als schaakclub opnieuw een triest bericht dat onze schaakvriend Berend Joustra was overleden.

De laatste 5 jaren van zijn leven heeft Berend gestreden tegen de kanker wat gepaard ging met zowel ups als downs. Helaas heeft hij deze ziekte niet kunnen overwinnen.

Berend is 17 jaar lid geweest en heeft in al die jaren naast veel jeugd en ook ouderen schaakles gegeven.  Hij was een echte schaakliefhebber.

Als club zullen we Berend met zijn markante uitspraken missen.