7 april 2022

Twee weken na het duel met Akkrum moesten het eerste en derde alweer tegelijkertijd spelen op de thuis locatie. Het eerste tegen het eerste van NEO uit Burgum, en het derde tegen het vijfde (!) van Steenwijk.

Om deze keer met het laatste te beginnen. De mannen van het derde, nu met Jack weer terug in de gelederen en met Menno Peter voor Tim, hebben de vaart er goed in. Ook deze keer gingen de tegenstanders maar met 1 puntje naar huis. Jack was als eerste klaar en zijn triomfantelijke blik sprak boekdelen. Overspeelde zijn tegenstander met snelle zetten. Wiebe aan bord 1 liet ook weinig heel van de teamcaptain van de Steenwijkers. In een mum van tijd stond er een eindspel op het bord met groot voordeel voor Wiebe, en zo verging het Jelle aan bord 4 ook. Na lang tegenstribbelen en steeds meer materiaal inleverend werd de tegenstander mat gezet in een net van twee torens, een paard en een pion. MP daarentegen had het moeilijker, kwam een pionnetje achter en verzeilde in een slechter stelling. Toen hij ook nog eens een dame tegen toren achter kwam was het snel gebeurd. Weer een mooie overwinning en voorlopig een eerste plek in de poule!

Het eerste team had een alternatieve opstelling bedacht met Gerrit aan bord 1 en Jasper op 3. Uiteindelijk werd er verdienstelijk gelijkgespeeld tegen NEO maar of dat door de opstelling kwam zullen we nooit weten.

Jasper boekte een zeer korte overwinning met zwart na een te haastig gespeelde zet van zijn tegenstander en daarna meteen weer een tweede te gehaaste zet…. Resultaat ondekbaar mat op de 14de zet. Voor de liefhebber: wit heeft net pion f4 gespeeld, wat doet zwart?

Na lang wachten op zijn tegenstander mocht Anne aan bord 4 het eens met de witte stukken proberen…. geheime wapen b4 of b3!  Het werd b3 met een redelijk symmetrische opbouw van de witte en zwarte stukken. Het verschil zat ‘m in Anne’s vroeg opgeschoven pion op f4 die de zwarte koningstelling al snel kon openbreken. Maar, de zwarte dame staat te loeren op een matje op h2, het zwarte paard is net naar g4 gespeeld, en het witte paard staat in op h4. Maar Anne is sluw, had het allemaal gezien en wist op zijn beurt de zwarte koning mat te zetten in 3 zetten.

Binnen een uur een ongekende 2-0 voorsprong voor Bakkeveen maar Gerrit en Ben begonnen langzaam in zwaar weer te raken. Gerrit’s tegenstand tegen de NEO speler met een 1900+ rating was ongekend met zelfs kansen op voordeel in het begin … “maar ik wist niet meer hoe het precies zat”, zei Gerrit achteraf. Jammer dus.  Ben speelde een moeilijke partij met heel veel tactische wendingen waarbij het gevoel overheerste dat er meer in had gezeten dan die hatelijke “0”.  Pas heel laat op de avond moest Ben toch de vlag strijken (voordat ie zou vallen).  Een matchpunt binnengehaald tegen een sterke tegenstander en dat voelt als een goed resultaat.