Bakkeveen 1 strijdend ten onder in Damwoude

De verwachtingen waren hoog gespannen na onze goede eerste resultaat tegen Emmanuel Lasker in ronde 1. Afgelopen donderdagavond werd het eerste met Ben, Anne, Gerrit en Jasper hartelijk welkom geheten in de IJSclub van Damwoude. Het tweede team van het plaatselijke Schaakwoude is qua niveau gelijk aan Bakkeveen dus dat beloofde een spannende avond te worden. En dat werd het ook. Ben en Gerrit met de witte stukken en Anne en Jasper met zwart.

Ben speelde de afruilvariant tegen het Frans van zijn tegenstander en dat levert wit niet meteen groot voordeel op maar Ben wist er in het middenspel toch het een en ander uit te knijpen zodat het eindspel er tenminste gezond uit kwam te zien voor wit… totdat de ramspoed zich voltrok en Ben een cruciale pion weggaf en het zwarte paard oppermachtig werd tegen de witte loper. Niet te houden.

Gerrit speelde, zoals Gerrit graag speelt, een super agressieve variant tegen de CaroKann opening van zijn tegenstander. Een wilde partij ontwikkelde zich waarin de mogelijkheden niet te overzien waren. De strijd voltrok zich op twee opengebroken koningsvleugels en de stelling leek in de hele late avonduurtjes remise door een dreigend eeuwig schaak maar zwart wist zich net te redden, sloeg een remiseaanbod koeltjes af, en won de partij.

Jasper zette met zwart een Hollandse verdediging te passief op en bleef de hele partij in een overlevingsmodus zitten. Maar net op het moment dat de druk van wit weggeëbd leek te zijn maakte Jasper een cruciale fout door op jacht te gaan naar de witte dame. Daardoor kwam de Koning in zijn hemd te staan waarvan diezelfde witte Dame handig gebruik maakte. De eindstelling was triest en reden tot onmiddellijke overgave.

En dat bracht de stand op 3.5-0.5 voor onze Schaakwouders want Anne had al eerder op de avond een half puntje binnengehaald door in een wilde partij flink te bluffen. Anne’svariant van ook al het Hollands, en het openbreken van de damevleugel kostte eerst 1 pion en later nog 1 maar een flinke dosis opportunisme bleef Anne de aanval zoeken. Na afruil van de meeste zware stukken stond er plots een levensgevaarlijke pion op punt van promotie. De eindstelling is bijzonder interessant. Anne heeft de mogelijkheid op eeuwig schaak, of de keus om de witte loper te vangen en dan te blijven zitten met 3 vijandelijke pionnen tegen zijn loper.Of is er een alternatief ?

Opgave: kan zwart snel de winst binnenhalen?  (Zoals Jaap zegt: Gebruik van computer verboden!)