De laatste externe wedstrijd van Bakkeveen 1 werd gespeeld op 28 april tegen Jurjen Tolsma uit Britsum. Nou is het niet zo dat Jurjen een simultaan speelde tegen de 4 Bakkeveners, nee de schaakclub in Britsum/Stiens is vernoemd naar Jurjen Tolsma. Tolsma (1886-1966) was aan het begin van de 20ste eeuw een bekende Fries die in liefst 3 disciplines (schaken, dammen, en Fries dammen)

het kampioenschap van Friesland op zijn naam heeft weten te schrijven. Er is zelfs een klein boekje van hem verschenen in 2017  (door Marten Walinga; bron Slagzet.com)

Goed, terug naar het schaken dus…  Het eerste team moest met een overwinning huiswaarts keren om degradatie te ontlopen en tegen JT1 lagen er best wel kansen ondanks een behoorlijk rating verschil. Helaas begonnen we al met een 1-0 achterstand omdat Ben de Vries een weekje eerder in een vooruit gespeelde partij het niet kon bolwerken en langzaam in een slechtere positie werd gedrukt. Met Pieter Jan als invaller voor Anne van Streun was er dus minimaal 2.5 uit 3 noodzakelijk.

Het begin was hoopvol. Pieter Jan en Gerrit kregen beiden een mooie stelling vanuit de opening en beiden gingen vol in de aanval. Jasper dacht dat hij slechter uit de opening was gekomen maar de computer gaf later aan dat dat reuze meeviel. Remise moest te doen zijn. Maar even later begon het tij te keren…  Pieter Jan kon zijn aanval niet bekronen en ging plotseling zelf mat door een onoplettendheid. En zo verging het Gerrit eigenlijk ook. Een kwaliteit achter maar met kansen in het eindspel totdat ook hij een stuk weggaf. Jasper had de stelling inmiddels weten te consolideren en meer dan remise zat er niet in totdat zijn tegenstander het eindspel met pionnen en een loper niet correct speelde en zodoende toch nog een punt kon binnenhalen.

Helaas niet genoeg voor de einduitslag en dus hoogstwaarschijnlijk degradatie voor het eerste team naar de tweede klasse…

r7 Klasse 1A Mp Bp 1 2 3 4 5 6
1. Mid Fryslan 2 8 13½ 2 2 3 4
2. NEO 1 5 10 2
3. E. Lasker 2 5 2 2   . 2
4. Jurjen Tolsma 1 4 10 2 2 3
5. Schaakwoude 2 4 1   .
6. Bakkeveen 1 2 0 2 2 1 ½