30-10-2021

De schaakclub doet dit jaar met vier teams weer mee in de verschillende klassen van de Friese Schaakbond. Daarnaast spelen het eerste en tweede ook nog mee aan het Bekertoernooi.  Het eerste team met Ben, Gerrit, Anne en Jasper trof het niet echt met de loting omdat Emmeloord 1 op papier een ijzersterk geheel vormde met rating spelers van 1900 of meer. Toch speelden we een prima wedstrijd waarbij Anne à la Anne over de koningsflank een sterke aanval opzette maar toch uiteindelijk, in waarschijnlijk een remisestelling, aan het kortste eind trok. Jasper wist redelijk gemakkelijk stand te houden tegen zijn 1900+ tegenstander die met nog maar 5 minuten op de klok geen heil meer zag in een gecompliceerd eindspel en remise accepteerde. Ben vergaloppeerde zich in een gecompliceerd middenspel en daardoor kwam zijn koning letterlijk bloot te staan en dat was te veel tegen een speler met een toprating.  Gerrit speelde een prachtpartij aan bord 3 en wist met zwart een voordeel te krijgen dat uitmondde in een doorgebroken pion op de zesde rij. Helaas wilde hij het te snel uitmaken en door een kleine fout eindigde ook deze partij in remise. Een 3-1 nederlaag met opgeheven hoofd, maar wel het einde van het bekertoernooi voor Team 1.

Het tweede team met Robin, Jaap, Bauke en Pieter Jan zorgde thuis tegen het derde team van Schaakwoude (uit Damwoude) voor het eerste matchpunt in klasse 2A, uitslag 2-2.  Jaap en Pieter Jan konden het uiteindelijk niet bolwerken tegen hun tegenstanders maar Bauke en Robin wisten de zaak in evenwicht te houden. Een goed begin van de competitie tegen een gelijkwaardige tegenstander.

Voor de eerste competitiewedstrijd van Team 1, met Wiebe als vervanger voor Ben, ging de reis helemaal naar Sint Jacobiparochie waar het team van Emmanuel Lasker 2 de tegenstander was. Ondanks dat de wedstrijd in het Multi-Functionele-Centrum werd gehouden was de boel uitgestorven en was de speellocatie een vrolijk ogend maar uiteindelijk deprimerend peuterspeellokaal met 4 tafeltjes en heel veel speelgoed. Ook geen interne competitiespelers te zien, alleen een vriendelijke barman voor de koffie. Niet geheel wat we hadden verwacht voor een club met de statuur van Lasker.

Wiebe liet zich al snel beetnemen in een stelling waarbij hij zijn dame verloor en dus ook gelijk maar opgaf. Anne speelde ditmaal degelijk met zwart aan bord 2 en na veel afruilen bleef er weinig meer te halen, remise dus. Jasper op bord 1 kreeg een klein voordeeltje na de opening maar wist dat uiteindelijk ook niet te verzilveren. Gerrit op bord 3 verspeelde met wit een pionnetje in een Franse opening (of was het een geniaal offer) maar kreeg opeens een heel actieve stelling waar zijn tegenstander zich geen raad mee wist. In een mooi eindspel wist Gerrit met zijn koning de vijandelijke stelling binnen te dringen… en na (heel) lang denken en nog een paar mindere zetten gooide de Lasker man het bijltje erbij neer en stormde zwaar gefrustreerd de peuterklas uit. Mooi resultaat tegen een op papier veel sterker team en een goed begin van Bakkeveen 1.