30 maart 2022

=================================================================================

Op 23 maart j.l. mocht Bakkeveen thuis aantreden tegen Mid-Fryslân uit Akkrum. Bakkeveen 1 tegen MF2 en Bakkeveen 3 tegen MF4. Het voelde dus een beetje als vroeger toen er nog met acht- of tientallen werd gespeeld in de FSB competitie.  Nou wil ik graag schrijven dat Bakkeveen nipt heeft verloren van de Akkrumers, een alles redelijke uitslag van 3-5. Maar dat weerspiegelt niet de realiteit van de avond, die overigens supergezellig was. Er kwam zelfs nog een fanatieke superschare (2 personen) uit Akkrum laat op de avond binnenvallen om hun mannen en vrouwen aan te moedigen. Ja, zowaar werd de avond opgevrolijkt door twee schaaksters uit Akkrum.

Terug naar de werkelijkheid. Bakkeveen 1 zakte jammerlijk door het ijs door met 0-4 te verliezen. Jasper aan het eerste bord speelde een rustige maar verdedigende stelling. Niet veel aan de hand maar de voorlaatste en laatste zet waren zodanig slecht dat de stelling ineenstortte en de zelfs de dame werd gevangen. Ben aan bord 2 kreeg een lastige koningsaanval te verduren en wist dat uiteindelijk niet te tegen te houden.  Anne aan bord drie speelde een mooie aanvalspartij (Anne stijl met het Hollandse F5) tegen Femke, een jeugdtalent uit Akkrum. Op een gegeven moment was er even een voorsprong van twee lopers tegen een toren maar Femke wist met een mooie truc een van de aanvallende lopers terug te winnen en toen was het snel gedaan. Gerrit tenslotte leek met de witte stukken een mooi vooruitgeschoven stelling te hebben met een gevaarlijke doorgebroken pion op c6. Toch ging er ergens iets mis want zwart wist het allemaal netjes te pareren en maakte het ook koel af in de laatste minuten op de klok. Verlies 0-4 en een stevige laatste plaats in klasse 1A.

Goed nieuws dan maar bij Bakkeveen 3 met Wiebe, Menno-Peter, Jelle en Fons. Twee invallers dus maar dat was achter de borden niet te zien. Wiebe had het wel moeilijk op bord 1 na redelijk snel een kwaliteit te zijn kwijtgeraakt. Zijn taaie verzet met twee sterke lopers mocht niet baten.  Maar inmiddels had Fons aan het vierde bord al een punt gescoord na een vlotte paard winst. Daarna was het verder degelijk uitschuiven. Jelle speelde ook een degelijke partij door in een betere stelling hier en daar wat pionnetjes te snoepen en het eindspel naar zijn hand te zetten. Menno-Peter verrasste zijn tegenstander met hoe kan het ook anders:  1) b4!  In het verdere verloop won MP ook nog de Dame voor een toren en een loper. Ook hier vielen hier en daar wat gaten in de zwarte stelling en kreeg de witte dame van MP kans om binnen te dringen. Onhoudbaar voor zwart.  En dus een mooie 3-1 overwinning voor het derde dat zeker nog mee kan strijden om de prijzen in de 3de klasse.