Verslag van eerste bekerwedstrijd Bakkeveen 2.

Het tweede team van schaakclub Bakkeveen moest op dinsdagavond 20 november naar Oenkerk om daar tegen de plaatselijke schaakvereniging BOB de degens te kruisen in de eerste ronde van de Friese bekercompetitie. BOB is een kleine club maar heeft een paar sterke schakers in de gelederen, de gemiddelde rating lag dus ook iets hoger dan die van de Bakkeveners.

Op bord 1 nam Robin Baines het met de witte stukken op tegen Jan Kroon . Na een degelijke opening van beide kanten leek de stelling redelijk in evenwicht totdat Robin een belangrijke centrum pion kwijtraakte. Intussen had Jasper Zijlstra op bord twee met zwart tegen Max Slingerland een gelijkwaardige positie weten te verkrijgen waarbij de actie vooral op de damevleugel lag. Zwart had zelfs een licht voordeel door druk op een zwakke witte pion op a3.

Jaap Zuidema, net een beetje bijgekomen van een zware partij tegen DTK vorige week, kwam met wit niet veel verder met zijn b4 opening.  Zijn tegenstander Siebren Kroon verdedigde alert en wist op een gegeven moment een kwaliteit te winnen. Anne van Streun op bord 4 kreeg met zwart een wat passieve opstelling tegen Ruud Oegema. In het middenspel gaf hij ook nog plots een stuk cadeau en leek de strijd voor de tweede keer al snel beslist te worden.

Kortom, halverwege de avond zag het er niet al te best uit voor de schakers uit Bakkeveen, maar dat veranderde toch nog redelijk snel toen Anne door een eeuwig schaak remise wist binnen te halen! Jaap verdedigde vakkundig een stelling van een loper met pion tegen een toren en had zelfs bijna nog winstkansen. Ook hier dus een knappe remise. Jasper wist door een plotselinge dame zet de witte stelling binnen te dringen en de partij naar zich toe te trekken!

Robin wist door een gevaarlijke aanval op de zwarte koning genoeg compensatie te krijgen voor de verloren pion en uiteindelijk werd een eindspel bereikt van een zwarte dame tegen twee witte torens waarbij Robin de overhand had maar de partij niet wist te winnen. Ook daar werd dus tot remise besloten. Een mooie overwinning dus voor Bakkeveen 2 en kunnen we ons opmaken voor ronde 2 van de beker!

Jasper Zijlstra