Woensdag 9 november speelde het bekerteam van schaakclub Bakkeveen in Wijnjewoude de eerste ronde in de Friese bekercompetitie waaraan 27 teams meedoen. Tegenstander waren 4 toppers van schaakclub de Rode Loper uit Leeuwarden. De Rode Loper is een nieuwe maar kleine schaakclub uit de Friese Hoofdstad maar wel met spelers van formaat. Het werd een spannende avond met op alle vier de borden boeiende partijen.

Robin kreeg met zwart te maken met een aanvalsdrift op de koningsvleugel maar hij wist die enigszins te pareren door zelf een paard te offeren en zodoende een tegenaanval te lanceren. Helaas voor hem wist zijn tegenstander een prachtige matcombinatie op het bord te toveren door twee stukken te offeren! Ben op bord 1 moest het met wit opnemen tegen Jan Hibma, met zijn rating van 2074 natuurlijk favoriet. Maar Ben zou Ben niet zijn als hij niet profiteerde van een foutje van Jan in het late middenspel wat uiteindelijk een mooie kwaliteitswinst opleverde en uiteindelijk een punt!

Jasper wist vanuit de opening snel een klein overwicht te creëren wat uiteindelijk resulteerde in pionwinst en dat was genoeg voor de winst. Gerrit speelde met zwart zeer agressief tegen de lang gerokeerde koning van zijn tegenstander. Een partij vol dreigingen maar de Rode Loperman wist het meeste te keepen… totdat er opeens stukwinst opdoemde voor Gerrit. Alleen…. Gerrit zag het niet en speelde het anders. Het uiteindelijk eindspel in de late uurtjes rook naar remise tot een Gerrit een geniepig valletje zette dat werd overzien door de Leeuwarder!  Mat in de hoek, en uitslag 3-1 voor de Bakkeveeners (die geen van allen uit Bakkeveen komen maar dat terzijde).

Volgende ronde in januari en dan mogen onze jongens het proberen tegen een andere schaakgrootmacht in Friesland… SNEEK.