Beste jongens en meisjes,

Vorige week woensdag was voor mij de eerste schaakavond sinds lange tijd. Ik trof meteen oud-kampioen Wiebe, die ook nu weer hoog op de ranglijst staat. Het werd een leuke partij met voetangels en –klemmen.

Boeiend, en een van mijn betere partijen.

Na de 28ste zet was bijgaande stelling ontstaan. Ik speelde Ph6 om de torenlijn te openen en zo de zwarte dame te bedreigen. Maar zo gaf ik Wiebe de gelegenheid om zijn dame op h5 te planten met uitzicht op d4 met schaak enz. Om dat te voorkomen speelde ik Pg4 wat als bezwaar had dat de dame voorlopig dat paard moest bewaken. Uiteindelijk heeft dat snelle (en oppervlakkige) paard naar h6 mij de partij gekost. Veel beter was geweest om in de afgebeelde stelling Dg4 te spelen, met de koning naar g3 te lopen en de h-pion op te spelen. Schitterende mogelijkheden liggen in ’t verschiet. Zoals Ph6, h5 enz.

Zoeken jullie nou eens een leuke winst. Zonder de computer! Want dat ding maakt denklui.

Groet,

Jaap