Na zwaar weer volgde maneschijn…

Rijdend door de naweeën van de eerste storm in het nieuwe jaar toog het tweede team van Bakkeveen maandagavond naar het Heerenveense’ om daar handhaving in de tweede klasse veilig te stellen. Het team van Robin, Anne, Jaap en Jasper dreigde door pure pech (en een aantal blunders) in de degradatie zône terecht te komen, waar we vooraf dachten kans te maken op de titel!

Robin had deze keer een tactische opstelling bedacht, zeker ook gezien de meesterlijke vorm die Anne van Streun tegenwoordig laat zien. Anne dus aan bord 1 en Jasper aan bord 4, de captain op 2, en Jaap op bord 3. De laatste genoemde kon dus zijn geliefde Orang Oetan opening spelen en dat had succes!  Op de derde zet vergat zijn Poolse tegenstander het gevaar van de loper op b2 en kon onze man een toren ophalen op h8. (Bijna) einde partij en zo kon Jaap al vroeg heen en weer lopen tussen de borden van zijn teamgenoten.

Jasper kreeg met zwart al snel groot openingsvoordeel  en begon een offensief op de passieve witte koningsstelling wat tamelijk snel leidde tot een ondekbaar mat of groot verlies aan stukken. Anne had met de witte stukken weer een mooie stelling opgebouwd met aanvalskansen over de halfopen f-lijn. Zijn tegenstander ruilde een aantal stukken maar bleef daarna wel met een slechte pionnenstructuur zitten. Met een optimistisch loperoffer, met scherpe kansen voor beide partijen, brak Anne de zwarte koningsstelling verder open en wist zodoende de partij binnen te halen. 3-0!

Robin was na een goed begin toch in een wat moeilijke stelling terecht gekomen waarbij hij in het middenspel twee verbonden vrijpionnen op de damevleugel moest tegenhouden. Dat lukte niet goed en ook nam de tijdsdruk van de klok snel toe…  De partij leek verloren maar met ook nog maar 5 minuten te gaan beging Robin’s tegenstander een grote fout en konden de gevaarlijke pionnen opgeruimd worden. Met nog een veertig seconden te gaan ontdekte Robin dat de klok verkeerd stond ingesteld en dat er geen extra tijd per zet bijgeteld werd…  klok stilgezet, wedstrijdleider erbij, discussies, en uiteindelijk een remise aanbod van de Heerenvener wat door Robin werd aangenomen. De eindstelling was ook remise!

Dus een mooie overwinning, het zware weer was overgetrokken en voor team twee scheen een prachtige volle maan op de terugweg.

Jasper