De uitermate populaire Netflix serie ‘Queen’s Gambit’ heeft de belangstelling voor het schaken een enorme lift gegeven.  Bij grote spellen winkels kunnen ze vraag naar schaakspellen niet aan. Laten we hopen dat deze trend zich vertaald naar meer schakers die zich ook aansluiten bij clubs. SC Bakkeveen is een belangrijke schaakclub in de regio met een langzaam groeiend aantal leden. Het zou mooi zijn als we binnenkort enthousiaste schakers en schaaksters, jong en oud, zouden kunnen opleiden tot potentiële Beth Harmons, de hoofdpersoon uit Queen’s Gambit.

Echter op dit moment is de Corona crisis nog steeds zeer actueel en ondanks dat een vaccin nu heel dicht bij lijkt is er voor de schaaksport nog steeds weinig ruimte om het spel weer te spelen zoals vroeger. De huidige regels volgens de Nederlandse Schaakbond zijn als volgt:

Volwassenen: In principe mogen volwassenen tegen elkaar blijven schaken (groepjes van 2 personen!) met een maximum van 30 personen per ruimte, en mits alle overige maatregelen gehandhaafd worden, met name de 1,5 meter regel.

Jeugd: De huidige maatregelen hebben geen effect op de jeugd. Er is een uitzondering voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Zij mogen met grotere groepen sporten, maar er worden geen wedstrijden tegen andere verenigingen gespeeld (en kinderen met klachten blijven uiteraard thuis). Kinderen vanaf 13 jaar mogen na het sporten niet bij elkaar komen met meer dan 2 personen. Voor jongere kinderen geldt deze beperking niet.

Nou lijkt bovenstaand te zeggen dat we als volwassenen toch in clubverband zouden kunnen schaken maar de praktijk heeft geleerd dat het sociale aspect voor, tijdens en na een schaakpartij moeilijk te beteugelen valt. SC Bakkeveen heeft daarom besloten om de competitie toch tijdelijk stil te leggen tot er weer betere tijden aankomen.

We hopen heel erg dat we ergens in het begin van volgend jaar het bord en stukken weer kunnen opnemen. Ook het geven van schaakles aan beginnende schakers behoort dan tot de mogelijkheden. Meld u zich daarom nu aan via info@schaakclub-bakkeveen.nl