Tweede team speelt alweer gelijk … nu tegen BOB

Wie is de BOB?  Nou dat bleek het tweede team van Schaakclub Bakkeveen, een mooie overwinning lag in het verschiet maar voor de derde keer dit seizoen was een team-remise het hoogst haalbare. BOB is een groep schakers uit Oenkerk die met een paar sterke spelers in de tweede klasse acteren.  Deze avond tegen het tweede viertal van Bakkeveen hadden ze hun twee sterkste spelers echter thuisgelaten. Misschien vanwege het Corona spook, of omdat het uitzicht op een kampioenschap al verkeken was?

Jaap Weidema aan bord 4 mocht beginnen met de witte stukken en opende niet geheel onverwacht met de killersopening, het Orang Oetan. Jaap kreeg al snel een mooie open stelling op de damevleugel met ver opgerukte pionnen, en na een blunder van zijn tegenstander was het eerste punt al snel binnen.

Robin Baines zal zich nog wel eens achter zijn oren krabben hoe hij vanaf het begin een centrumpion cadeau kreeg, een prachtige aanval opzette tegen de zwarte koning, op vijf verschillende manieren de partij had kunnen afmaken, en toch nog verloor. Een kwestie van teveel goede zetten en niet de juiste keuze kunnen maken.

Anne van Streun zat wederom aan  bord 1 en mocht bewijzen dat hij dit seizoen in topvorm verkeert. In een Pirc verdediging nam Anne het initiatief met o.a. b5 en a5. Zijn tegenstander liet zich echter niet van de wijs brengen en bouwde langzaam de druk op. Er volgden twintig zetten geworstel van Anne om uit allerlei penningen te ontsnappen. Op de 30e zet waren alle verdedigingszetten uitgeput en volgde stukverlies. Einde partij.

Jasper aan bord drie moest voor de tweede keer deze week aantreden. De avond ervoor had hij onverwacht weten te winnen voor het eerste team van Bakkeveen door in een slechtere stelling met een kleine tactisch grapje de partij naar zich toe te trekken. Tegen de BOB-er kwam de saaie afruil variant van het Frans op het bord maar Jasper wist met de zwarte stukken uiteindelijk groot voordeel te bereiken. Een drama leek zich te voltrekken toen hij plots een loper weggaf, echter het resterende eindspel van drie pionnen tegen het witte paard wist Jasper toch te winnen.

Einduitslag dus 2-2 en Bakkeveen staat nog op een gedeelde tweede plaats in de groep.  Laatste ronde tegen nummer 1 uit Akkrum.