Verslag van de wedstrijd Bakkeveen 2 tegen Schaakwoude 3 –  9 januari  2019

================================================================

Woensdagavond 9 januari moest het team van Bakkeveen 2 aantreden tegen het derde viertal van Schaakwoude uit Damwoude. Eigenlijk een wedstrijd tegen familie Torensma van borden 1, 2 en 4 waren bezet door vader Jan Torensma en zijn twee jeugdige zonen, aangevuld met Jaap Miedema op het derde bord. En omdat onze Jaap ook aan het derde bord speelde was het dus Jaap Miedema tegen Jaap Weidema.

Onze Jaap begon voor zijn doen met een rustige opzet van de partij en wist spoedig een klein voordeeltje te behalen met een betere pionnen structuur. Hun Jaap had echter snode plannen met een aanval op de koningsvleugel die echter door nauwkeurig verdedigen van de zwartspeler niet het gewenste resultaat opleverde. Na een lange avond schaken wist onze Jaap het voordeeltje van 1 pluspion prachtig om te zetten in winst en zodoende het gelijkspel veilig te stellen.

Anne van Streun aan bord vier moest het opnemen tegen de jongste telg van de Torensma en dat ging niet gemakkelijk. Op een gegeven moment besloot Anne een kwaliteit in te leveren voor een pion en een aanval met twee sterke lopers maar de jonge Dylan speelde goed en wist ondanks het verlies van een tweede pion de stelling te houden. Het gevaar van twee torens en een matdreiging op de onderste rij werd Anne op een gegeven moment teveel en moest de koning omleggen toen hij zichzelf klemzette.

Robin speelde op bord 2 tegen vader Torensma een zeer spannende partij met een stukoffer en een tegenoffer. Na (alweer!) een Hollandse opening van zwart ging wit op de koningsvleugel aan de slag. Robin’s aspiraties werden echter goed gekeept door de zwartspeler. Het einde werd ingeluid door een paar onnauwkeurigheden en in tijdnood gaf Robin zomaar een stuk en de partij weg in een stelling waarbij eeuwig schaak een mogelijkheid was.

Jasper speelde op bord 1 tegen de 14-jarige Christian, een Schaakwouds jeugdtalent. Door een foutje van wit kwam Jasper  redelijk snel na de opening goed te staan waarbij de witte koning in de gevarenzone stond. Toch kon Jasper de beste voortzetting niet vinden en leek de partij al vroeg uit te draaien op een herhaling van zetten. Maar Christiaan maakte plotseling een cruciale fout, en meteen daarna (van schrik?) nog een en was de partij uit.

Bakkeveen 2 staat met dit gelijkspel nog steeds aan kop in de groep maar er wacht nog de cruciale wedstrijd tegen de schakers van Mid Frŷslan uit  Akkrum die momenteel de tweede plaats bezetten en een wedstrijd minder hebben gespeeld.

Jasper Zijlstra