Op 14 december is de tweede avond (van de vijf) gespeeld van het Bakkeveen Open Rapid toernooi. Zoals gebruikelijk weer veel spannende partijen, veel geniale aanvallen maar ‘evenzovele’ blunders van formaat. Dit keer ook Pieter Jan aanwezig, de snelschaakkampioen van vorig jaar. Meteen drukte hij zijn stempel door de eerste twee partijen te winnen maar in de derde deed hij een onreglementaire zet tegen die Jack die er meteen als de kippen bij was om de winst (onterecht) op te eisen.  Jasper wist zijn koppositie te handhaven maar verloor wel in de laatste ronde van Tjerk die een sterke opmars maakte in de stand door een 100% score.  Ook Ben wist drie uit drie te halen en klimt langzaam naar boven. En ook Jens wist zijn eerste punt te halen in dit toch lastige tempo van 20 minuten per partij.

Gezien sommige onduidelijkheden in de regels van het Rapid-,  en Snelschaak hieronder even een korte samenvatting:

De klok moet ingedrukt worden met dezelfde hand waarmee de zet is uitgevoerd;
Een stuk aanraken betekend ermee zetten, en als het stuk is losgelaten dan is de zet uitgevoerd  (terugzetten mag dus niet);
Als een zet onreglementair is (en de tegenstander ziet dat) dan krijgt de speler bij de eerste ‘overtreding’ de kans om met hetzelfde stuk iets anders te doen. Is elke zet met het aangeraakte stuk onreglementair dan mag een ander stuk gespeeld worden.
Bij een tweede keer kan de tegenstander de winst claimen.  Ziet de tegenstander de overtreding (ook) niet dan wordt er dus gewoon doorgespeeld ! Achteraf claimen kan niet.

Dit zijn wat regeltjes … aan de andere kant staat sportiviteit op de eerste plaats.  Gewoon lekker een partij  schaken is minstens zo belangrijk.

Hieronder de kruistabel met de uitslagen en de stand na 6rondes:

———