In memoriam Jelle Bergsma

In de nacht van zaterdag op zondag 3 september is Jelle Bergsma, voorzitter van schaakclub Bakkeveen, door een noodlottig ongeval om het leven gekomen. Een groot en onvoorstelbaar verlies voor zijn vrouw, kinderen en naaste familie, een enorm verlies voor de schaakclub!

Bijna vanaf het begin van de schaakclub is Jelle betrokken geweest. Hij was 19 jaar lid, waarvan de laatste 15 jaar als bestuurder in de functies van secretaris en voorzitter. Juist deze week zou Jelle aftreden als voorzitter, zou hij als erelid benoemd worden en zouden we bekend maken dat er een jaarlijks “Jelle Bergsma toernooi” georganiseerd gaat worden.

In het begin was Jelle samen met Berend Joustra ook de grote inspirator en meester voor de schakende jeugd van de club. Daarna zorgde hij via zijn vele connecties in Bakkeveen en omgeving voor een gestage groei van het aantal leden. Zijn enthousiasme voor de schaaksport werkte aanstekelijk!

Voor de tegenstanders van de schaker Jelle was het altijd uitkijken geblazen. Jelle wist vaak een manier om in goede of slechte stellingen de trukendoos te gebruiken om zo zijn tegenstander te misleiden. Hij speelde vaak door tot het bittere einde ook al was zijn positie onhoudbaar geworden: “de tegenstander kan altijd ook nog verkeerde zetten doen”, was zijn gedachte!

Niet alleen het schaakspel was belangrijk voor Jelle, ook de voor-, en nazit was voor hem een essentieel onderdeel van de schaakavond.  Vaak was hij als eerste in de zaal, zette hij alles klaar en dan had hij tijd voor koffie en een praatje met andere schakers. Na de partij altijd even nazitten, sterke (schaak)verhalen vertellen onder het genot van een borreltje en een hapje. Het sociale… dat was voor Jelle de drijfveer achter zijn inzet voor de club.

Een vriendelijk sociaal mens, een joviale schaker en een praktisch bestuurder is van ons heengegaan. We zullen hem ontzettend missen.

Wij wensen zijn vrouw Griet, zijn kinderen en naaste familie heel veel sterkte met het dragen van dit verlies.